Kvarkkitähti
Kvarkkitähti on teoreettinen kompakti tähti, joka koostuu alkeishiukkasista: kvarkeista. Tavanomaisissa olosuhteissa kvarkit ovat sitoutuneita hadroneiksi (esim. protoneiksi ja neutroneiksi). Neutronitähden massan romahtamisesta painovoiman vaikutuksesta neutronit hajoavat u-kvarkeiksi ja d-kvarkeiksi. Osa u- ja d-kvarkeista saattaa muuttua s-kvarkeiksi muodostaen "outoa materiaa", jolloin kvarkkitähti on syntynyt. [1]
Kvarkkinovan tuloksena syntyvän tähden pinnalla on todennäköisesti vapaita kvarkkeja. Kvarkkinovat tuottavat valtavia määriä energiaa, ja ne saattavat olla yksi gammapurkausten aiheuttaja.
Havaintoja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]RX J185635-375 -nimistä tähteä, joka sijaitsee 450 valovuoden päässä, epäillään kvarkkitähdeksi. [2] Toinen ehdokas on 3C58, joka on liian "kylmä" ollakseen neutronitähti.
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ K. D. Patil, S. S. Zade ja A. N. Mohod: Non-spherical gravitational collapse of strange quark matter (pdf) iucaa.ernet.in. Arkistoitu 1.4.2011. Viitattu 22.5.2009. (englanniksi)
- ↑ Kvarkkitähti saattoi löytyä 15.4.2002. Tiede.fi.[vanhentunut linkki]