Kuvaussihteeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toisen maailmansodan aikana otettu kuva elokuvan tekemisestä; ohjaaja kapteeni Alex Bryce ja taaempana kuvaussihteeri elokuvan The People's Army kuvauksissa.

Kuvaussihteeri on elokuvauksessa, television ohjelmatyössä ja muissa videotuotannoissa toimiva henkilö. Häntä nimitetään usein ohjaajan ”oikeaksi kädeksi”.lähde?

Kuvaussihteeri elokuvatuotannossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaussihteeri huolehtii elokuvan tuotannossa kuvauksien aikana tehtävistä kirjallisista merkinnöistä. Hän muun muassa pitää kirjaa jokaisesta kuvatusta otosta,[1] ja tarkkailee elokuvan jatkuvuutta eli varmistaa, ettei elokuvan tapahtumissa, lavastuksessa tai puvustuksessa ole ristiriitaisuuksia.[2]

Tästä johtui varhemmin amerikkalaisissa elokuvissa käytetty ammattinimike ”continuity girl”,[3] jota nykyisin pidetään epäkorrektina. Nykyinen englanninkielinen nimitys on ”script supervisor”.[4]

Kuvaussihteeri televisiotuotannossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa kuvaussihteerin tehtävät ovat perinteisesti laajempia kuin elokuvassa. Televisiossa toimenkuvat eroavat jonkin verran riippuen tuotantoyhtiöstä, tuotantotavasta ja ohjelmatyypistä. Yleensä kuvaussihteeri toimii yhdyssiteenä ohjaajan, esiintyjien ja tuotantoon varatun teknisen ja tuotannollisen henkilökunnan välillä. Hän järjestää suunnittelupalaverit ja ennakkotutkimukset, tekee teknisen henkilökunnan ja kaluston työtilaukset, tekee aikataulut, hankkii kuvauslupia ja niin edelleen. Tosin 2000-luvun taitteesta alkaen tuotantopäälliköille on mittavimmissa ohjelmatuotannoissa sälytetty suuri osa kuvaussihteerin laajasta työtaakasta.

Kuvaussihteeri television monikameratuotannossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaustilanteissa television monikameratuotannossa kuvaussihteeri toimii muista tuotantotavoista (yksikamerakuvauksesta) poiketen. Kuvausta varten kuvaussihteeri kirjoittaa käsikirjoitukset kaksipalstaisen monikamerakäsikirjoituksen muotoon. Kuvakäsikirjoituksesta hän purkaa kuvat kameralistoiksi kullekin kameramiehelle. Kameraharjoituksissa ja nauhoituksissa tai suorissa lähetyksissä kuvaussihteeri työskentelee tv-studion tai ulkotuotantoauton ohjaamossa ohjaajan ja videomikserin vieressä. Kuvaussihteeri lukee käsikirjoitusta tai ajolistaa ja varoittaa niitten perusteella ohjelman tulevia tapahtumia tai henkilöitä. Tähän kuvaussihteeri käyttää television komentokieltä. Hän varoittaa ohjaajaa, kameramiehiä ja mikseriä tulevista kuvista, studio-ohjaajia esiintyjille annettavista merkeistä sekä äänitarkkailijoita ohjelmaan tulevista musiikeista ja tehosteista jne. Kuvaussihteeri tekee nauhoitusten aikana myös kuvausraportin ohjelman editointia ja jälkikäsittelyä varten.

2000-luvulla kuvaussihteeriä alettiin yleisesti kutsua tuotantokoordinaattoriksi.[5]

Ohjelman jälkityöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nauhoitusten jälkeen kuvaussihteeri tekee muun muassa teostoilmoitukset ohjelmassa käytetystä musiikista sekä sisältöilmoitukset ohjelman arkistointia varten. Lisäksi hän tekee palkkiomääräykset esiintyjille ja tuotantoyhtiön ulkopuoliselle ohjelmahenkilöstölle.[6]

 • Hurri, Nina: Elokuvien ja tv-sarjojen jatkuvuusvirheet  , s. 5. Viestinnän koulutusohjelman tutkintotyö. Tampere: Tampereen ammattikorkeakoulu, 2008. Teoksen verkkoversio (viitattu 22.5.2020).
 • Korvenoja, Pekka: TV-kameratyön perusteet. Helsinki: Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia, 2004. ISBN 952-5158-28-4.
 • Pohjanheimo, Erkki: Suomi-englanti videototeutussanakirja. Yleisradion ammattiopisto, 1986.
 • Ruohotie, Helena: Muistaa, löytää, täyttää, järjestää – Näkökulmia kuvaussihteerin työhön  , s. 10–12. Viestinnän koulutusohjelman opinnäytetyö. Tampere: Tampereen ammattikorkeakoulu, 2008. Teoksen verkkoversio (viitattu 22.5.2020).
 • Tholle, Arved (toim.) & Dyfverman, Tomas (alkusanat) & Þórarinn Guðnason & Þrándur Thoroddsen & Damström, Kristiina & Kern-Hansen, C. E. & Qvigstad, Carl Kristian, & Skurnik, Ossi & Stanley, Ralph (koonneet): NFTU's film & TV technical terms in English and five Nordic languages = Film & TV-tekniske termer på engelsk og fem nordiske sprog = Filmi & TV-tekniset termit englanniksi ja viidellä pohjoismaisella kielellä. Stockholm: Proprius, 1983. ISBN 9171184635. (englanniksi), (tanskaksi), (suomeksi), (islanniksi), (norjaksi), (ruotsiksi)
 1. Ruohotie, Helena, 2008, s. 7, 9.
 2. Ruohotie, Helena, 2008, s. 9.
 3. Hurri, Nina, 2008, s. 5.
 4. Ruohotie, Helena, 2008, s. 8.
 5. Alatalo, Anni: Tuotantokoordinaattorin päivä – DocVentures on Kristiinan työtä Yle Elämä. 30.9.2013. Viitattu 22.5.2020.
 6. Ruohotie, Helena, 2008, 10–12.