Kuvanveistäjän galaksi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvanveistäjän galaksi
Kuvanveistäjän galaksi
Kuvanveistäjän galaksi
Historia
Löytäjä Caroline Herschel
Löytöpäivä 1783
Muut nimet NGC 253
Ominaisuudet
Tyyppi kierteisgalaksi (Sb)
Etäisyys 11,4 milj. valovuotta = 3,5 MPc
Havaitseminen
Tähdistö Kuvanveistäjä
Deklinaatio -25° 17' 18″
Suhteellinen kirkkaus +8m

Kuvanveistäjän galaksi (tunnetaan myös nimellä NGC 253) on kierteisgalaksi Kuvanveistäjän tähdistössä noin 11,4 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Galaksi on tyypiltään tähtiryöppygalaksi, eli siellä syntyy uusia tähtiä huomattavasti nopeammin kuin galakseissa yleensä. Kuvanveistäjä on yksi lähimmistä tämän tyypin galakseista[1]. Galaksia ei pidä sekoittaa Kuvanveistäjän kääpiögalaksiin.

Tähtiryöppy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvanveistäjän galaksi tunnetaan etenkin tähtiryöppyominaisuudestaan, ja galaksissa onkin useita hyvin suuria tähtijoukkoja. Näissä joukoissa on mm. Wolfin-Rayetin tähtiä[2] ja punaisia jättiläisiä. Uusien tähtien nopean muodostumisen aloitti todennäköisesti runsaskaasuinen kääpiögalaksi, joka törmäsi Kuvanveistäjän galaksiin 200 miljoonaa vuotta sitten[1].

Supernova[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Supernovat yhdistetään yleensä juuri tähtiryöppygalakseihin, mutta Kuvanveistäjän galaksista on havaittu vain yksi supernova, SN 1940E[3]. Nova havaittiin vuonna 1940.

Galaksiryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvanveistäjän galaksi kuuluu Kuvanveistäjän ryhmään, joka on yksi Paikallisen ryhmän lähimmistä ryhmistä. Kuvanveistäjän galaksi on ryhmänsä kirkkain galaksi ja sijaitsee ryhmän keskustassa.

Kuvia galaksista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prompt 2 -teleskoopin ottama kuva

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]