Kuulutusjärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuulutusjärjestelmä

Kuulutusjärjestelmä on kommunikaatiojärjestelmä julkisiin tiloihin, terveydenhuoltoon, teollisuuteen, kouluyhteisöihin ja kohteisiin, joissa tarvitaan viestin perillemenoa. Esimerkiksi kaupassa voidaan antaa kuulutusjärjestelmän kautta tiedotus väärin pysäköidystä autosta. Samoin jos on turvallisuusriski, esim. tietyn tilan lattialle on kaatunut öljyä, voidaan tilassa asioivia henkilöitä varoittaa. Kuulutusjärjestelmän avulla voidaan myös esimerkiksi soittaa taustamusiikkia tai radiota. Teleste valmisti Suomessa pitkään keskusradiojärjestelmiä esimerkiksi hotelleille ja kouluille. Nykyään Telesten keskusradiojärjestelmistä vastaa Audico Oy.[1]

Järjestelmien rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisesti kuulutusjärjestelmät koostuvat keskusyksiköstä, kuulutuskojeista sekä erilaisista äänilähteistä, kuten radiovastaanottimista ja ääniplugeista. Kaiuttimet toimivat tyypillisesti 100 voltilla, sillä järjestelmiä asennetaan usein kohteisiin, joissa välimatkat ovat pitkät. Vanhemmat kuulutusjärjestelmät ovat toimintaperiaatteeltaan hyvin yksinkertaisia ja koostuvat tyypillisesti kuulutusmikrofonista ja muuntajakeskusyksiköstä. Nykyaikaisemmissa järjestelmissä on kuitenkin monipuolisempia toimintoja, kuten erilaisten ääniviestien ajastamista, sekä pakkosyöttötoiminto. Pakkosyöttötoiminto yliajaa muut äänilähteet sekä kaiuttimien äänenvoimakkuussäätimet. Tätä ominaisuutta käytetään esimerkiksi hätäviestien kuuluttamisessa.

Äänievakuointijärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet nykyaikaiset kuulutusjärjestelmät ovat niin kutsuttuja äänievakuointijärjestelmiä. Tällöin kiinteistön paloilmoitinjärjestelmä on yhdistettynä kuulutusjärjestelmään, joka palohälytystilanteessa toistaa automaattisesti evakuointiviestin. Äänievakuointijärjestelmän kautta voidaan toistaa myös muita esiäänitettyjä hälytysviestejä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Audico Avec Audico.fi. Arkistoitu 25.2.2021. Viitattu 5.3.2021. (suomeksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuulutusjärjestelmä.