Kuolleiden talvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuolleiden talvi
Elokuvan alussa esiintyvä tunnus.
Elokuvan alussa esiintyvä tunnus.
Ohjaaja Markus Heiskanen
Käsikirjoittaja Jere Vainikka
Markus Heiskanen
Tuottaja Markus Heiskanen
Säveltäjä Matias Puumala
Kuvaaja Jere Vainikka
Leikkaaja Jere Vainikka
Pääosat Pasi Martikainen (Toni)
Kirsti Savola (Marika)
Antti Riuttanen (Risto)
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Vesuri Productions
Ensi-ilta Suomi 19. toukokuuta 2005
Kesto 36 min
Alkuperäiskieli Suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kuolleiden talvi (Winter of The Dead) on vuonna 2005 julkaistu suomalainen kauhuaiheinen indie-lyhytelokuva. Sen on ohjannut Markus Heiskanen, ja pääosissa esiintyvät Pasi Martikainen, Kirsti Savola ja Antti Riuttanen. Elokuva oli indie-elokuvatiimi Vesuri Productionsin siihen mennessä laajin projekti, ja ensimmäinen, jossa tiimillä oli käytössään storyboardin piirtäjä ja valaistuskalustoa.[1] Sen teossa mukaan astui myös kuvittaja Mikko Lepistö, joka auttoi storyboardin tekemisessä, sekä säveltäjä Matias Puumala. Elokuvan ansiosta myös Vesurin näyttelijätiimi alkoi vakiintua.[2] Elokuvaa alettiin suunnitella jo syyskuusta 2004.[2] Kuvaukset alkoivat helmikuussa 2005, ja elokuvan ensi-ilta oli toukokuussa. Kuolleiden talvi on palkittu Kamera-lehden elokuvakilpailun voittajana[2], ja se sai muutenkin pääosin hyvää palautetta. Elokuva on julkaistu DVD:llä.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Suomi on joutunut ydinsodan uhriksi, ja säteily on muuttanut suurimman osan eloonjääneistä verenhimoisiksi zombeiksi ja saanut aikaan ydintalven. Elokuva kertoo Toni-nimisestä miehestä, joka on selviytynyt zombien hyökkäyksistä ja taistelee zombeja vastaan autioituneessa Pohjois-Savossa, missä hän elää toisen selviytyjän Riston kanssa ydintalven kylmyydessä. He käyvät aika ajoin hakemassa tarvikkeita läheisestä autiokylästä. Elokuvan edetessä Toni löytää hangesta tajuttomana makaavan naisen, jonka hän pelastaa ja vie mökilleen. Virvottuaan nainen esittelee itsensä Marikaksi. Hänkin selviytyi vuosia zombien hyökkäyksiltä muutaman muun selviytyjän kanssa kaupungissa. Lopulta zombit kuitenkin tappoivat kaikki muut paitsi Marikan, joka pääsi pakoon metsiin. Toni kertoo ettei kaipaa seuraa, ja että Marika saa olla hänen luonaan siihen asti on parantunut, kunhan ei ole tiellä. Jonkin ajan kuluttua Toni lähtee hakemaan tarvikkeita kylästä, ja myös Marika tulee mukaan. Heidän hakiessaan ruokaa kylän kaupasta eloonjäänyt kylähullu uhkaa heitä aseella, koska nämä hänen mielestään ”varastavat hänen ruokiaan”. Kylähullu ampuu Tonia, mutta Toni jää henkiin. Marika ampuu kylähullun.

Heidän palatessaan mökille, missä myös Risto on, Marika hoitaa Tonin haavan kuntoon. TV:stä tulee ensimmäinen lähetys vuosikausiin – lähetyksessä sanotaan, ettei suurin osa zombeista ole syönyt kunnolla kertaakaan pitkään aikaan, ja suurin osa niistä tulee kuolemaan nälkään muutaman viikon sisällä. Samalla lähetyksessä myös varoitetaan, että nälän vuoksi zombit liikkuvat entistäkin suuremmissa laumoissa ja ovat entistäkin aggressiivisempia. Samassa suuri zombilauma hyökkää kolmikon mökille. He ampuvat monta zombia, mutta yksi pääsee puremaan Ristoa jalasta. He päättävät pelastautua houkuttelemalla zombit jäälle, jonne Risto on asentanut pommin. Pommissa ei kuitenkaan ole minkäänlaista kaukolaukaisinta tai ajastinta, vaan se on laukaistava käsin. Risto uhrautuu ja jää räjäyttämään pommin, jotta Marika ja Toni pelastuisivat. Marika ja Toni pakenevat turvallisen matkan päähän, samalla kun zombit hyökkäävät Riston kimppuun. Risto räjäyttää pommin, tappaen itsensä ja kaikki zombit.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Pasi Martikainen  Toni  
 Antti Riuttanen  Risto  
 Kirsti Savola  Marika  
 Teemu Salonen  Kylähullu  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elonet.fi
  • Markus Heiskanen: Kuolleiden Talvi. Suomi, 2005.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]