Kunta-alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liettuan 594 kunta-aluetta viimeisen kuntauudistuksen mukaan. Kuva suurenee nimensä osalta luettavaksi klikkaamalla näytönosoittimella.

Kunta-alue on pienen paikallishallinnon yksikkö Liettuassa. Historiallisesti nimi tarkoittaa feodaalista maallista hallintoa johtaneen kylänvanhimman hallitsemaa aluetta ja tarkoittaa kirjallisesti vanhimmistoaselvennä, jota johtaa kylänvanhin.lähde?

Liettuassa tarkoituksena on ollut luoda joku kaupunginosaneuvostoa tai kyläneuvostoa korvaava järjestelmä, jolla ei ole varsinaista kunnanvaltuuston tai kaupunginvaltuuston päätösvaltaa eikä oikeutta meno- ja tuloarvioon, mutta joka tekisi paikallishallinnon läheisemmäksi kuin kuntauudistuksen pieni kuntamäärä mahdollistaa.lähde?

Kunta-alue ei ole itsenäinen kunta, jota johtaisi kunnallisvaaleilla valittu kunnanvaltuusto tai kaupunginvaltuusto, vaan kunnanosan hallinnon kattava alue. Venäjän keisarikunnassa tai Liettuan suuriruhtinaskunnassa ei yleisestä paikallishallinnosta vastannut kirkon seurakunta, kuten Ruotsin kuningaskunnassa ja Suomen suuriruhtinaskunnassa vuoden 1865 kunnallisasetuksen siirtymisaikojen loppuun saakka pisimmillään vuoteen 1866.

Liettuassa on 10 lääniä, 60 täysivaltaista kuntaa vastaavaa paikallishallinnon yksikköä, jotka koostuvat tai voivat koostua kaupungeista ja kylistä sekä 594 kunta-aluetta, jotka rajoineen sisältyvät 60 kunnalliseen hallintoalueeseen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]