Aluekunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Kanadan hallintoalueista. Käsitteestä Suomessa on artikkelissa Kunta- ja palvelurakenneuudistus.

Aluekunta (engl. Regional Municipality) on kunnallishallintoalue Kanadassa. Provinssit ja territoriot saavat itse päättää paikallishallinnostaan, eivätkä kaikki käytä aluekuntia. Aluekuntien rooli vaihtelee provinsseittain.

Quebecissä aluekunnat ovat osa paikallishallinnon hierarkiaa. Provinssin 19 hallinnollista aluetta jakautuvat yhteensä 86 aluekuntaan. Aluekunnat jakautuvat edelleen kuntiin.[1]

Ontariossa on kaksitaisoinen kuntajärjestelmä, jonka ylemmällä tasolla ovat aluekunnat tai aluekuntia vastaavat alueet.[2] Brittiläisessä Kolumbiassa on yksi aluekunta, Northern Rockies. Aluekunta hoitaa sekä kunnan että kunnallispiirin tehtävät.[3] Albertassa on yksi aluekunta, Wood Buffalo. Nova Scotiassa on kaksi aluekuntaa, Cape Breton ja Halifax, jotka luotiin kuntaliitosten yhteydessä 1990-luvulla. Aluekunnilla on kaupunginoikeudet Nova Scotiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [http://www.mamrot.gouv.qc.ca/pub/organisation_municipale/organisation_territoriale/organisation_municipale.pdf L’organisation municipale et régionale au Québec en 2013] (pdf) Gouvernement du Québec. Arkistoitu 10.11.2014. Viitattu 22.7.2014. (ranskaksi)
  2. The Municipal Councillor’s Guide (pdf) Ministry of Municipal Affairs and Housing. Arkistoitu 7.1.2017. Viitattu 22.8.2014. (englanniksi)
  3. About the Municipality NRRM. Arkistoitu 8.12.2015. Viitattu 22.7.2014. (englanniksi)