Kunnossapitotarveselvitys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kunnossapitotarveselvitys tarkoittaa kirjallista selontekoa, jossa asunto-osakeyhtiön hallitus selvittää yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitotarpeen. Hallitus esittelee selvityksen yhtiökokoukselle. Asunto-osakeyhtiölaki sisältää säännöksen kunnossapitotarveselvityksestä.

Kunnossapitotarveselvitykseen on kirjattava ainakin ne korjaustarpeet, jotka vaikuttavat olennaisesti asunto-osakeyhtiön asuntojen käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakkaan kustannuksiin. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi ikkuna-, julkisivu- ja putkiremontti.

Selvitys kattaa seuraavat viisi vuotta yhtiökokouksesta lukien. Jos viiden vuoden aikana ei ole tarvetta edellä mainitun kaltaisille korjaustoimenpiteille, riittää, että tilanne todetaan selvityksessä. Korjaustarpeita ei siis tarvitse keksiä väkisin.

Taloyhtiön hallituksen voi olla tarpeen hankkia selvityksen tueksi asiantuntijalausunto, kuten kuntoarvio, kuntotutkimus tai pitkän tähtäimen suunnitelma.

Kunnossapitotarveselvityksen tarkoituksena on kiinnittää taloyhtiön hallinnossa toimivien henkilöiden (hallituksen jäsenet, isännöinti, tilin- tai toiminnantarkastaja sekä osakkeenomistajat) huomio pitkäjänteiseen kiinteistönpitoon ja tulevien toimenpiteiden rahoituksen järjestämiseen. Kunnossapitotarveselvityksen ansiosta kiinteistön kunnon seuranta ja hoito on järjestäytyneempää ja määrätietoisempaa. Samalla myös osakas saa ajankohtaista tietoa omaisuutensa kunnosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Asunto-osakeyhtiölaki. Valtion säädöstietopankki Finlex, 01.07.2010. Verkkoversio (Arkistoitu – Internet Archive)