Kuninkaallinen draamateatteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuninkaallinen draamateatteri.

Kuninkaallinen draamateatteri (ruots. Kungliga Dramatiska Teatern) eli Dramaten on teatteri Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa. Sen perusti kuningas Kustaa III vuonna 1788, ja se on Ruotsin näyttämötaiteen kansallisnäyttämö.

Nykyinen teatteritalo rakennettiin vuosina 1901–1908, ja sen suunnitteli arkkitehti Fredrik Lilljekvist. Rakennuksessa on nähtävissä kansallisromantiikan ja jugendin piirteitä. Suuren lämpiön seinällä on teatterin perustajaa, kuningas Kustaa III:ta esittävä seinämaalaus, jonka on tehnyt Gustaf Cederström.[1] Rakennuksen koristeluista vastasi myös muun muassa Carl Larsson.

Niin sanottu pieni näyttämö perustettiin vuonna 1945 entisen elokuvateatterin tiloihin.[1]

Dramatenin toimitusjohtaja Eirik Stubø erosi tehtävästään 8. huhtikuuta 2019 Josefin Nilssonista kertovan dokumentin Josefin Nilssonin tarina (Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är) herättämän kohun vuoksi. Dokumentissa kerrottiin Dramantenissa yhä työskennelleen näyttelijän Nilssoniin kohdistamasta väkivallasta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fredric Bedoire: Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild, s. 128. Norstedts, Tukholma 2012.
  2. Riikka Uosukainen: Kohudokumentti pakotti Dramatenin toimitusjohtajan eroamaan Yle.fi, uutiset. 8.4.2019. Viitattu 8.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuninkaallinen draamateatteri.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.