Kuningatar Maudin lahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuningatar Maudin lahti Nunavutissa, Kanadassa.

Kuningatar Maudin lahti (engl. Queen Maud Gulf) on arktinen merialue Kanadan mantereen ja Victoriansaaren kaakkoisosan välissä, Nunavutin territoriossa. Sen länsipuolella on Cambridge Bay, joka johtaa Deasensalmeen ja Coronationinlahteen. Lahden itäpuolella on Simpsoninsalmi ja pohjoispuolella on Victoriansaaren itäpuolitse kulkeva Victoriansalmi. Lahdella olevat saaret ja sen eteläpuolinen rannikko ovat huomattavia lintujen suojelualueita. Eteläpuolinen suojelualue ja lahden itäpuolinen Adelaiden niemimaa ovat myös Kanadan Ahiak-karibujen tärkeitä laidunta- ja lisääntymisalueita.

Lahden nimesi norjalainen tutkimusmatkailija Roald Amundsen vuonna 1905 Norjan kuningattaren Maudin mukaan. Lahden pohjoisosassa sijaitsee ruotsalaisen oopperalaulaja Jenny Lindin mukaan nimetty saari ja itäosassa muun muassa Amundsenin A. E. Nordenskjöldin mukaan nimeämä Nordenskiold Islands -saariryhmä, sekä Hat Island (32 km²) ja O'Reilly Island (34,6 km²). Lahden koillispuolella, Adelaiden niemimaan pohjoispuolella sijaitsee puolestaan Kuningas Williamin saari (13 111 km²).

John Franklinin retkikunnan kadonnut alus HMS Erebus löytyi Kuningatar Maudin lahden itäosasta O'Reillyn saaren länsipuolelta vuonna 2014.[1] Retkikunnan toinen alus HMS Terror löytyi Terror Baystä Kuningas Williamin saaren eteläpuolelta vuonna 2016 paikallisen inuitin opastuksella.[2]