Kummakivi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kummakivi syyskuussa 2015.

Kummakivi on Ruokolahdella sijaitseva seitsemän metriä pitkä siirtolohkare, joka lepää kuperalla kallioalustalla niin, että kosketuspintaa on hyvin vähän. Kivi ei kuitenkaan liiku, toisin kuin ihmisvoimin liikuteltavissa olevat kiikkuvat lohkareet.

Kummakivi on seitsemän metriä leveä, viisi metriä korkea ja sen on arvioitu painavan noin 500 tonnia. Kallio kiven alla on poikkeuksellisen sileää, ja sen pinta koostuu kivestä sadeveden mukana valuneista mineraaleista.[1] Kiven päällä kasvaa noin 30-vuotias, kaksilatvainen mänty.lähde tarkemmin?

Kummakiven lähistöllä sijaitsee myös 1930-luvulla alueella liikkuneiden metsätyömiesten sammalmättäistä rakentamia sammalsiltoja, joita pitkin pääsee järvessä olevaan saareen.

Kummakivi sijaitsee Ruokolahden länsiosassa lähellä Puumalan kunnanrajaa. Sen lähelle johtaa Kummakiventie, jonka varrelta oikealle noin 500 metriä, kääntyy kapea hiekkatie. Hiekkatien päässä n. 200 metrin päässä on autojen kääntöpaikka. Kääntöpaikan päässä on polku, joka on merkitty nauhalla. Polkua seuraamalla runsaat 500 metriä päätyy Kummakiven äärelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geologi Aimo Kejonen arvioi jäämassojen kuljettaneen kiven nykyiselle paikalleen noin 11 000 – 12 000 vuotta sitten. Lähistöllä on muitakin ilmeisesti samaa alkuperää olevia siirtolohkareita.

Kerrotaan, että venäläiset turistit kävivät ihmettelemässä kiveä jo 1800-luvulla. 1900-luvun alkupuolella kiven päälle kerrotaan vieneen tikapuut ja ja nuorison viettäneen siellä aikaansa. Kivi rauhoitettiin vuonna 1962.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Petri Kivimäki: Valtava kivilohkare tasapainoilee kallion päällä – täydellinen sattuma loi Suomen luonnon käsittämättömän ihmeen Yle Uutiset. 13.8.2017. Yle. Viitattu 13.8.2017.