Kumanovo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kumanovo
(Куманово)
Aukio Kumanovossa
Aukio Kumanovossa
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Kumanovo

Koordinaatit: 42°05′N, 21°40′E

Valtio Pohjois-Makedonia
Alue Koillinen
Kunta Kumanovo
Väkiluku (2010) 115 894
Aikavyöhyke UTC+1

Kumanovo (mak. Куманово) on kaupunki Pohjois-Makedonian pohjoisosassa pääkaupunki Skopjen koillispuolella. Kaupungissa on 115 894 asukasta (vuonna 2010).[1] Kumanovo sijaitsee Žegligovon alueella Kumanovon laaksossa vuorten ympäröimänä. Kaupungin nimen uskotaan tulleen turkkilaisilta kumaaneilta, jotka asuivat alueella 1100–1200-luvuilla.

Kumanovo on tärkeä metalli- ja tekstiiliteollisuuden keskus, ja rautatie yhdistää sen Skopjeen ja Serbiaan. Ensimmäiset maininnat kaupungista ovat 1500-luvulta, jolloin Kumanovosta tuli alueensa hallinnollinen keskus. Kumanovo tunnetaan legendaarisen vallankumousjohtajan Petre Vojničkin eli Karpošin kotikaupunkina. Hänen turkkilaisia vastaan vuonna 1689 järjestämänsä Karpoš-kapinan jälkeen Kumanovo taantui. Toisen maailmansodan jälkeen Kumanovo on teollistunut ja kasvanut nopeasti. Kaupungin alueella on useita kirkkoja ja luostareita ja sen ympäristössä esihistoriallisia monumentteja, kuten Kokinon 4000 vuotta vanha megaliittinen observatorio.

9. toukokuuta 2015 kaupungissa käydyissä taisteluissa kuoli 22, joista kahdeksan poliiseja. Yhteenotoista asetettiin syytteeseen terrorismista 30, joista 18 oli albaaneja Kosovosta.[2] [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kumanovo.