Kumanovo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kumanovo
(Куманово)
Aukio Kumanovossa
Aukio Kumanovossa
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Kumanovo

Koordinaatit: 42°05′N, 21°40′E

Valtio Pohjois-Makedonia Pohjois-Makedonia
Alue Koillisalue
Kunta Kumanovo
Väkiluku (2010) 115 894
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Kumanovo (mak. Куманово) on kaupunki Pohjois-Makedonian pohjoisosassa pääkaupunki Skopjen koillispuolella. Kaupungissa on 115 894 asukasta (vuonna 2010).[1] Kumanovo sijaitsee Žegligovon alueella Kumanovon laaksossa vuorten ympäröimänä. Kaupungin nimen uskotaan tulleen turkkilaisilta kumaaneilta, jotka asuivat alueella 1100–1200-luvuilla.

Kumanovo on tärkeä metalli- ja tekstiiliteollisuuden keskus, ja rautatie yhdistää sen Skopjeen ja Serbiaan. Ensimmäiset maininnat kaupungista ovat 1500-luvulta, jolloin Kumanovosta tuli alueensa hallinnollinen keskus. Kumanovo tunnetaan legendaarisen vallankumousjohtajan Petre Vojničkin eli Karpošin kotikaupunkina. Hänen turkkilaisia vastaan vuonna 1689 järjestämänsä Karpoš-kapinan jälkeen Kumanovo taantui. Toisen maailmansodan jälkeen Kumanovo on teollistunut ja kasvanut nopeasti. Kaupungin alueella on useita kirkkoja ja luostareita ja sen ympäristössä esihistoriallisia monumentteja, kuten Kokinon 4 000 vuotta vanha megaliittinen observatorio.

9. toukokuuta 2015 kaupungissa käydyissä taisteluissa kuoli 22, joista kahdeksan poliiseja. Yhteenotoista asetettiin syytteeseen terrorismista 30, joista 18 oli albaaneja Kosovosta.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kumanovo.