Tetovo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tetovo
(Тетово)
Näkymä Tetovoon
Näkymä Tetovoon
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Tetovo

Koordinaatit: 42°00′N, 20°58′E

Valtio Pohjois-Makedonia Pohjois-Makedonia
Alue Polog
Kunta Tetovo
Väkiluku (2010) 75 651
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Tetovo (mak. Тетово, alb. Tetova, turk. Kalkandelen) on kaupunki Pohjois-Makedonian luoteisosassa Šarvuorten juurella. Kaupungissa on 75 651 asukasta (vuonna 2010),[1] ja se on Tetovon kunnan keskuspaikka.

Tetovo tarkoittaa kirjaimellisesti ”Teton paikkaa”, ja legendan mukaan kaupunki nimettiin Tetovon käärmeistä puhdistaneen Teton mukaan. Tetovo perustettiin 1300-luvulla pieneksi asutuskeskukseksi Sveta Bogorodican kirkon ympärille. Makedonian jouduttua Osmanien valtakunnan osaksi Tetovosta tuli kauppa- ja sotilaskeskus ja kaupunkiin rakennettiin moskeijoita, kylpylöitä ja muita julkisia rakennuksia. Osmanien aikana kaupungin nimi oli Kalkandelen. 1800-luvulla ranskalainen matkailija Ami Bue arvioi kaupungin väkiluvuksi noin 4 500 henkeä. Makedonian kommunistinen puolue on perustettu 19. maaliskuuta 1943 Tetovossa.lähde?

Tetovossa on useita merkittäviä luostareita, kirkkoja ja moskeijoita. Viimeisistä kuuluisin on todennäköisesti Maalattu eli Aladzhan moskeija, joka on rakennettu vuonna 1459. Suurin osa Tetovon asukkaista kuuluu Pohjois-Makedonian albaanivähemmistöön. Kaupungissa on kaksi yliopistoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tetovo.