Kultafarmari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kultafarmareiksi (engl. gold farmer) kutsutaan erästä Internet-moninpeleissä toimivaa pelialan ammattikuntaa.

Kultafarmarit pelaavat pelejä ammatikseen kerätäkseen itselleen pelissä pelin sisäistä virtuaalivaluuttaa (fantasiapeleissä usein ”kultarahoja”) ja peleissä esiintyviä harvinaisia arvokkaita aseita, varusteita ja muita esineitä. Kerättyään näitä he myyvät ne muille pelaajille todellista rahaa vastaan. Ostajien motivaationa on usein se, että kullan ja varusteiden hankkiminen peleissä normaalein keinoin on hyvin hidasta ja työlästä, joten maksamalla näiden hankkimisesta kultafarmareille he säästävät aikaa ja vaivaa, ja voivat saada etulyöntiaseman muihin pelaajiin nähden.

Kultafarmarit tulevat yleensä köyhemmistä maista. Kiina on toiminnan johtava maa ja siitä on kehittynyt siellä oma teollisuudenalansa. Kultafarmareita toimii myös muissa maissa, kuten Filippiineillä, Meksikossa ja Itä-Euroopassa. Kiinassa toimivan Kalifornian yliopistossa työskentelevän tutkija Ge Jin arvion mukaan kymmeniä tuhansia keinokullan ja muiden tavaroiden hankkimiseen erikoistuneita yrityksiä. Suurimmissa ”tehtaissa” työskentelee yli sata pelaajaa ja myös erilaisia virtuaalivarallisuuden välitykseen erikoistuneita yrityksiä on syntynyt.

Kultafarmareita ja virtuaalitavaran ostajia on arvosteltu moraalisyistä. Monet verkkopeliyhtiöt ovat kieltäneet virtuaalivarallisuuden kauppaamisen oikeasta rahasta. Kaupankäynnin valvominen on osoittautunut hankalaksi.

Alan asiantuntijoiden arvioiden mukaan virtuaaliesineitä ja keinokultaa saatetaan ostaa vuodessa jopa 200 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Ostajat ja kauppaavat voivat kohdata itse pelissä tai verkkohuutokaupoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]