Kulmakivipuhe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puheen pitänyt Alexander H. Stephens, joka toimi Jefferson Davisin johtaman Amerikan konfederaation ensimmäisenä ja ainoana varapresidenttinä Yhdysvaltain sisällissodassa.

Kulmakivipuhe (engl. the Cornerstone Speech, tunnetaan myös nimellä the Cornerstone Address) oli Alexander Stephensin, Amerikan konfederaation virkaatekevän varapresidentin, pitämä puheenvuoro Savannahin teatterissa, Georgiassa, 21. maaliskuuta 1861, muutamaa viikkoa ennen Yhdysvaltain sisällissodan alkua.[1]

Improvisoidussa puheessaan Stephens puolusti orjuutta mustan rodun oletetusta alemmuudesta johtuvana perustavanlaatuisena ja oikeutettuna järjestelmänä, selitti Yhdysvaltain ja Konfederaation perustuslakien perustavanlaatuiset erot, luetteli Unionin ja Konfederaation ideologioiden välisiä eroja ja esitti Konfederaation perustelut liitovaltiosta irtautumiselle.

"Kulmakivipuhe" on saanut nimensä siitä, että Stephens käytti sanaa "cornerstone" ("kulmakivi") kuvatakseen valkoisen ylivallan ja mustien alisteisuuden "suurta totuutta", johon irtautuminen ja Konfederaation perustaminen perustuivat:

Uusi hallituksemme perustuu täsmälleen [tasa-arvolle] vastakkaiseen periaatteeseen; sen perusta on laskettu suurelle totuudelle, sen kulmakivi lepää suurella totuudella, että neekeri ei ole tasa-arvoinen valkoisen miehen kanssa; että orjuus, ylemmälle rodulle alistuminen, on hänen luonnollinen ja normaali osansa. - - Muistan kerran kuulleeni erään pohjoisen osavaltion herrasmiehen, voimakkaan ja kyvykkään, julistavan edustajainhuoneessa vakuuttavasti, että me etelässä lopulta joutuisimme taipumaan tässä orjuusasiassa, että periaatetta vastaan on mahdoton käydä onnistunutta sotaa niin politiikassa kuin fysiikassa tai mekaniikassakin. Että periaate voittaisi lopulta. Että me, säilyttäessämme orjuuden sellaisena kuin se meillä on olemassa, kävimme sotaa periaatetta vastaan, luontoon perustuvaa periaatetta, ihmisten tasa-arvon periaatetta. Vastasin hänelle, että hänen omien perustelujensa mukaan meidän tulisi lopulta onnistua ja että hän ja hänen liittolaisensa, ristiretkellään instituutioitamme vastaan, epäonnistuisivat lopulta. Myönsin esitetyn totuuden, että on mahdoton käydä onnistunutta sotaa periaatetta vastaan niin politiikassa kuin fysiikassa tai mekaniikassakin; kerroin kuitenkin hänelle, että hän ja hänen kanssaan toimivathan ne kävivät sotaa periaatetta vastaan. He yrittivät tehdä tasa-arvoisia asioista, jotka Luoja oli tehnyt epätasa-arvoisiksi.[1][2]

  1. a b Cornerstone Speech Teaching American History. (englanniksi)
  2. Jason Stanley: Näin toimii fasismi: vastakkainasettelun politiikka, s. 83-84. How Fascism Works: The Politics of Us and Them. Suomentanut Tapani Kilpeläinen. Tampere: Niin & näin, 2022.