Kuljetuspanssariajoneuvo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neuvostovalmisteinen BTR-60PB kuljetuspanssariajoneuvo.
Patria 6x6 XA-300

Kuljetuspanssariajoneuvo (SA-lyhenne kuljpsajon, englanniksi wheeled armoured personnel carrier) on pyöräalustainen, ensisijaisesti jalkaväen kuljettamiseen tarkoitettu panssaroitu ajoneuvo. Niitä ei ole suunniteltu ottamaan osaa suoraan taisteluun, vaan kuljettamaan jalkaväkeä taistelualueelle suojassa sirpaleilta ja käsiaseiden tulelta. Monissa maissa alettiin toisen maailmansodan jälkeen kehittää panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja. Ajoneuvoilla on pyritty alusta asti parantamaan joukkojen operatiivista liikkuvuutta ja suojaa.

Kuljetuspanssariajoneuvot ovat käyttötarkoituksensa vuoksi tavallisesti kevyesti aseistettuja ja panssaroituja. Aseistuksena on tavallisimmin konekivääri, vetojärjestelmä on 4×4, 6×6 tai 8×8. Miehistöä on kaksi ja kuljetettavia mahtuu mallista riippuen 7–16 (esimerkiksi Patria 6x6 XA-300 -malliin 10 kuljetettavaa) [1]. Kuljetuspanssariajoneuvoja on myös sovellettu eri johtamis-, ase-, ja huoltojärjestelmien käyttöön.

Kuljetuspanssariajoneuvojen etuna miehistönkuljetusvaunuihin verrattuna on nopeus. Toisaalta ajoneuvon profiili voi olla paljonkin vaunua suurempi ja suoja heikompi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuominen 2018

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.