Kuka on Harry Kellerman?

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuka on Harry Kellerman?
Who Is Harry Kellerman and Why Is He Saying Those Terrible Things about Me?
Ohjaaja Ulu Grosbard
Käsikirjoittaja Herb Gardner
Tuottaja Herb Gardner
Säveltäjä Shel Silverstein
Kuvaaja Victor J. Kemper
Leikkaaja Barry Malkin
Tuotantosuunnittelija Harry Horner
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Cinema Center Films
Levittäjä National General Pictures
Kesto 108 minuuttia
381 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kuka on Harry Kellerman? (Who Is Harry Kellerman and Why Is He Saying Those Terrible Things about Me?) on Ulu Grosbardin ohjaama yhdysvaltalainen draamakomedia vuodelta 1971. Sen pääosia näyttelevät Dustin Hoffman, Jack Warden ja Barbara Harris, joka sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden[1]. Musiikin on tehnyt Shel Silverstein, joka myös esiintyy elokuvassa yhtyeensä Dr. Hook & The Medicine Show mukana.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikoinaan menestynyt mutta nyttemmin ikääntynyt ja itsetuhoinen rockmuusikko ja hitintekijä Georgie (Hoffman) hoitaa itseään kuntoon psykiatrin (Warden) sohvalla. Hän asuu yksin kolmikerroksisessa, futuristisesti sisustetussa kattohuoneistossaan Manhattanin General Motors Buildingin huipulla ja soittelee entisille naisystävilleen miehenä nimeltä Harry Kellerman, joka muka paljastaa heille kiusallisia asioita poptähti Georgiesta. Tajunnanvirtaa muistuttava elokuva seuraa yhtä vuorokautta tähden elämässä, mutta palaa takaumin myös Georgien nuoruuteen. Avoimeksi jäävässä loppukohtauksessa Georgie lentää yksityiskoneellaan kohti Manhattanin rakennuksia, mutta kuva leikataan hiihtorinteeseen, jossa hän laskettelee tyytyväisenä psykiatrinsa kanssa. [2]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dustin Hoffman  Georgie Soloway  
 Barbara Harris  Allison Densmore  
 Jack Warden  tohtori Solomon F. Moses  
 David Burns  Leon Soloway  
 Dom DeLuise  Irwin Marcy 

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai aikalaiskriitikoilta vaihtelevia arvioita. Sitä pidettiin rakenteeltaan ja pyrkimyksiltään sekavana, mutta esimerkiksi Helsingin Sanomien Paula Talaskivi näki sen kuitenkin mielenkiintoisena kokeiluna.[2] Chicago Sun-Timesin Roger Ebertiä kiusasi elokuvan Hollywoodille tyypillinen köykäinen tapa suhtautua itsemurha-ajatuksiin tarinassa, joka toisaalta kuvaa ironisoiden Burt Bacharachin tai Rod McKuenin kaltaista viihdemaailman supermenestyjää[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakutulos 'Barbara Harris' awardsdatabase.oscars.org. Viitattu 15.4.2024.
  2. a b Talaskivi, Paula: Viikon elokuvia: Kellermanista Emmaan. Helsingin Sanomat, 8.4.1972, s. 36. Näköislehti (maksullinen).
  3. Ebert, Roger: Who is Harry Kellerman . . .? rogerebert.com. 29.6.1971. Viitattu 16.4.2024.