Krypteia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Krypteia oli antiikin Spartan täysivaltaisten kansalaisten eli spartiaattien siirtymäriitti. Riitin alkuperä, toteutus ja tarkoitus ovat epäselviä, mutta on tiedossa, että osallistujat olivat aikuisuuden kynnyksellä olleita nuoria miehiä. Nuorukaiset, jotka olivat suorittaneet sotilaskasvatuksensa menestyksekkäästi, saivat mahdollisuuden osallistua krypteia-riittiin.

Riittiin osallistujat karkotettiin vuorille, jossa heidän tuli selviytyä vain tikari aseenaan. Samaan aikaan julistettiin muodollinen sota alistetuille helooteille, joilta varastamalla nuorten tuli riitin aikana saada elantonsa. Osallistujat saivat myös tappaa kaikki yöaikaan tapaamansa helootit. Tämä mahdollisti ongelmallisista helooteista eroonpääsyn. Samalla krypteiaan osallistuneet nuoret saivat kokemusta tappamisesta.

Riitin tarkoitusta on kuitenkin hankala käsittää, sillä krypteiaan liittynyt selviytyminen yksinään vuorilla ja toiminta yksinäisenä taistelijana ei liittynyt mitenkään aikakauden hopliittitaktiikkaan. Onkin esitetty, että krypteia olisi spartalaisille ominainen arkaaisen uskonnon jäännös, joka olisi muistuttanut luonnonkansojen miehisyysrituaaleja.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jeanmaire, Henri: «La cryptie lacédémonienne», Revue des études grecques 26, 1913.
  • Koechly, Hermann: Cryptia : De Lacedæmoniorum cryptia commentatio, Leipzig, 1835.
  • Vidal-Naquet, Pierre: “The Black Hunter and the Origin of the Athenian Ephebeia”, Proceedings of the Cambridge Philological Society 194 (1968).
  • Wachsmuth, Wilhelm: Altertumskunde: Hellenische Altertumskunde aus dem Geschichtpunkt des Staats, Halle, 1844.