Krugerin luonnonpuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krugerin luonnonpuisto
Sijainti
Pinta-ala
19 623,0 km2View and modify data on Wikidata
Hallinto
Tyyppi
Etelä-Afrikan kansallispuistoView and modify data on Wikidata
Perustettu
View and modify data on Wikidata
Kartta
Näkymä Krugerissa

Krugerin luonnonpuisto on suurin kansallispuisto Etelä-Afrikassa. Puiston pinta-ala on 18 989 km² ja se on yksi maailman suurimmista. Kokonaisuutena suojeltu alue on vieläkin suurempi, sillä puisto yhdistyy Gonarezhoun luonnonpuistoon Zimbabwen puolella sekä Limpopon luonnonpuistoon Mosambikin puolella. Lähin kaupunki on Nelspruit. Puistoon pääsee yhdeksää pääporttia pitkin. Portit ovat Paul Kruger, Numbi, Malelane, Crocodile Bridge, Punda Maria, Orpen, Phabeni, Phalaborwa ja Pafuri.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puisto oli alun perin Jakob Louis van Wykin idea, hän ehdotti Transvaalin tuolloiselle parlamentille eli Volksraadille metsästyskäyttöön tarkoitetun luonnonpuiston perustamista alueelle. Ehdotus hyväksyttiin vuonna 1895 yhden äänen enemmistöllä ja pantiin toimeen muutama vuosi myöhemmin 1898, kun Transvaalin silloinen presidentti Paul Kruger julisti sen perustetuksi. Puiston tarkoituksena oli saada villieläinten metsästys valvonnan alle[1].

Eliöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki "viisi suurta" eläintä esiintyvät puistossa. Puiston nisäkäslajien määrä on suurempi kuin missään muussa afrikkalaisessa luonnonpuistossa, niitä on yhteensä 147. Luonnonpuistolla on ollut ongelmia suuren afrikannorsupopulaation kanssa. Puistossa oli vuoden 2009 arvion mukaan 11 672 norsua, vaikka sen on arvioitu kestävän vain 8 000 yksilön suuruisen kannan. Kantaa onkin harvennettu metsästyksellä ja siirtämällä norsuja muille alueille. Nisäkkäiden lisäksi puistossa on 517 lintu-, 114 matelija- sekä 1 982 kasvilajia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lonely Planet, Kruger National Park [1] (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Krugerin luonnonpuisto.