Kromofori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kromofori on sellainen molekyylin osa, joka vaikuttaa molekyylistä muodostettavaan väriaistimukseen.[1][2] Näkemämme väri on se, joka ei absorboidu tietyn näkyvän valon spektrin aallonpituuden osalta. Kromofori on osa molekyylissä, joissa kahden erillisen molekyyliorbitaalin energiaero sijoittuu näkyvän valon spektrin alueelle. Kromoforiin osuva näkyvä valo voi näin ollen absorboitua virittäen elektronin sen perustilasta viritystilaan.

Biologisissa molekyyleissä, joiden tehtävänä on vangita tai havaita valoenergiaa, kromofori on ryhmä, joka aiheuttaa konformaatiomuutoksen molekyylissä valon siihen osuessa.

Beta-karoteenin kemiallinen rakenne. Kuvassa on korostettu punaisella yksitoista konjugoitunutta kaksoissidosta, jotka muodostavat molekyylin kromoforin.

Auksokromi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auksokromi on kromoforiin kiinnittynyt funktionaalinen ryhmä atomeja, joka muuttaa kromoforin valonabsorptiokykyä, muuttaen absorboituvaa aallonpituutta tai intensiteettiä.

Kromoforien halokromaattisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halokromaattisuus tarkoittaa sitä, että aine vaihtaa väriä happamuuden muutoksen seurauksena. Tämä on pH-indikaattoreille tyypillinen ominaisuus. Niiden molekyylirakenne muuttuu kun ympäristön pH muuttuu määrätysti. Tämä rakennemuutos vaikuttaa kromoforina toimivaan pH-indikaattorimolekyylin. Esimerkiksi fenoliftaleiini on pH-indikaattori, jonka rakenne muuttuu pH:n muuttuessa seuraavan taulukon mukaisesti:

Rakenne
pH 0-8.2 8.2-12
Olosuhteet hapan tai neutraali emäksinen
Värin nimi väritön vaaleanpunaisesta fuksiaan
Väri


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUPAC Gold Book: Chromophore IUPAC - International Union of Pure and Applied Chemistry. Viitattu 26.2.2017. (englanniksi)
  2. Chromophore Merriam-Webster, Incorporated. Viitattu 26.2.2017. (englanniksi)