Krim Belkacem

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krim Belkacem

Krim Belkacem (tai Belkacem Krim, 14. syyskuuta 1922 Aït Yahia Moussa, Ranskan Algeria18. lokakuuta 1970) oli algerialainen sotilas ja poliitikko. Hän oli merkittävässä roolissa Algerian kansallisen vapautusrintaman valtuuskunnan johtajana Algerian itsenäistymisneuvotteluissa 1961.

Krim taisteli jo nuorena toisessa maailmansodassa tarkka-ampujana. Vuonna 1947 hän alkoi organisoida kapinaliikettä, josta sai useaan kertaan kuolemantuomion. Hän siirtyi Tunisiaan 1957 ja valittiin seuraavana vuonna väliaikaishallituksen varapääministeriksi ja 1960 ulkoasiainministeriksi asemapaikkanaan Kairo Egyptissä.[1]

Krim oli ainoa Club de neuf -nimellä tunnetuista yhdeksästä Algerian kapinallisesta, jonka onnistui säilyttää vapautensa. Hän oli kansallisen vapautusrintaman (FNL) valtuuskunnan johtaja Evianin rauhanneuvotteluissa 1961, mutta ei menestynyt yhtä hyvin taistelussa sisäpoliittisesta vallasta Algerian itsenäistymisen jälkeen.[1]

Kun Houari Boumédiènne kaappasi vallan 1965, Krimiä syytettiin häntä kohtaan tehdystä murhayrityksestä. Hänet tuomittiin poissaolevana kuolemaan ja löydettiin murhattuna 1970 hotellihuoneesta Saksan Frankfurtissa. 1980-luvulla hänen maineensa palautettiin hautaamalla hänet El Alian hautausmaan marttyyrien aukiolle.[2] Yksi maan lentokentistä on nimetty hänen mukaansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ilvessalo, Jaakko: ”Krim, Belkacem (1921)”, teoksessa Huovinen, Pentti ja Siikala, Kalervo (toim.): Maailmanpolitiikan kasvot, s. 105. Helsinki: Weilin & Göös, 1963.
  2. Ouramdane, Amar: Commémoration du 43e anniversaire de l'assassinat de Krim Belkacem, Recueillement à El Alia, La Dépêche de Kabylie 19.10.2013. Viitattu 1.11.2014.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Krim Belkacem