Krekilän mylly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krekilän mylly
Krekilän mylly ja Kuivakoski
Krekilän mylly ja Kuivakoski
Sijainti Loimaa
Valmistumisvuosi Noin 1700-luvulla
Omistaja Loimaa-Seura
Verkkosivut

Toimii nykyään kesäteatterina
Rakennettu uudelleen 1917

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Krekilän mylly on Loimaalla sijaitseva nähtävyys ja Krekilän myllyn kesäteatterin näytöspaikka.

Krekilän kylässä Niinijoen Kuivakoskessa on ollut mylly satojen vuosien ajan. Loimaa-Seura ylläpitää nykyistä myllyä, johon kuuluu myös raamisaha. Rakennus on korjattu, vesimylly kunnostettu, niin että se jälleen jauhaa 40 vuoden tauon jälkeen. Myllyssä on tilat kesätapahtumille, siellä toimii myös paikallinen kesäteatteri[1].

Myllyn historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen myllyrakennus on rakennettu vuosina 1916-1917 entisen palaneen tilalle. Saha valmistui 1920 ja rakennuttajana toimi Ypäjältä kotoisin oleva Kalle Virta. Kalle Virran aikana myllyssä oli yksi 25 hevosvoiman tehoinen vesiturbiini. V. 1930 mylläriksi tuli Toivo Lindgren ja hän asensi myllyyn toisen, 60 hevosvoimaisen vesiturbiinin. Lindgren oli muutenkin ammattitaitoinen monella alalla, mylläri, sahuri, sähkömies ja konekorjaaja ja vielä lisäksi erinomainen soittaja ja viihdyttäjä. Hänen aikanaan mylly ja saha toimivat vilkkaasti. Keväällä 1972 Toivo Lindgren sai surmansa auto-onnettomuudessa. Tähän loppui myllyn toiminta.

Vuonna 1980 Loimaa-Seuran sihteeri, agronomi Riitta Jumppanen kirjoitti MTV:lle kirjeen, tarjoten Krekilän myllyä ohjelman "Talkootanssit" tekoon. Talkoita kuvattiin kahtena päivänä ja talkoissa oli 150-160 henkeä työssä. Nyt kun mylly oli saatu kuntoon päätettiin hyödyntää sitä ja sen ympäristöä ja näin sai alkunsa kesäteatteri toiminta[2].

Kesäteatteritoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krekilän myllyllä toimii harrastajateatteri Krekilän myllyn kesäteatteri, joka aloitti toimintansa 1981. Ensimmäisenä esityksenä nähtiin Eero Tuomolan kirjoittama Kuttujaolla. Joinain vuosina kesäteatterissa on näytelty mm. "Myllyn tarina"," Myllybaari", "Kaunis myllärintytär", "Tukkijoella" sekä "Kruunuhäät", jotka liittyvät alueen historiaan.

Kesäteatterissa on valmiudet yli 300:lle katsojalle näkyviltä paikoilta.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2018 nähtiin Pekka Puupää kesälaitumilla[3]. Lippuja näytöksiin voi nykyään hankkia netistä.

Hyväntekeväisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäteatteri julkaisi vuonna 2014 hyväntekeväisyysnakukalenterin, jonka tuotto oli 10 000 euroa. Rahasumma lahjoitettiin lyhentämättömänä Uusi Lastensairaala 2017 -tukiyhdistykselle[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Krekilän mylly – Loimaa-Seura www.loimaaseura.fi. Viitattu 20.9.2018.
  2. Krekilän mylly www.niinijokipappinen.net. Arkistoitu 10.8.2020. Viitattu 20.9.2018.
  3. Krekilän Myllyn Kesäteatteri – Teatteria vuodesta 1981 www.krekila.fi. Viitattu 20.9.2018.
  4. Kesäteatteri julkaisi rohkean nakukalenterin - katso kuvat! Ilta-Sanomat. 2.7.2014. Viitattu 20.9.2018.