Krauss-Maffei

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yrityksen tunnus rakennuksen seinässä.

Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co KG tai lyhyemmin Krauss-Maffei on saksalainen ruiskuvalukoneita ja taisteluajoneuvoja valmistava yritys. Sen tuotantoon kuuluu taistelupanssarivaunujen, telatykkien ja panssaroitujen ajoneuvojen ohella myös veturit.

Krauss-Maffei sai alkunsa vuonna 1931, kun kaksi müncheniläistä teollisuusyritystä Maffei (perustettu 1838) ja Krauss & Co. (perustettu 1860) yhdistyivät. Molemmat olivat Saksan johtavia vetureita valmistavia tehtaita. Maffei valmisti myös muita höyrykäyttöisiä kulkuneuvoja ja myöhemmin yritys valmisti polttomoottorikäyttöisiä vetureita ja linja-autoja 1960-luvulle saakka.

Krauss-Maffei valmisti muutamia diesel-hydraulisia vetureita koekäyttöön yhdysvaltalaisille rautatieyhtiöille. Southern Pacific Railroad ja Denver and Rio Grande Western Railroad koekäyttivät niitä, mutta ne eivät soveltuneet niiden käyttöön. Vuonna 1963 Krauss-Maffei aloitti Leopard-taistelupanssarivaunun tuotannon ja vuonna 1973 sen seuraajan, Leopard 2:n tuotannon. 1970-luvulla yritys osallistui Transrapid-junan kehitystyöhön. Vuonna 1999 Krauss-Maffei sulautui Mannesmann DEMAG -yhtiön kanssa. Panssariajoneuvojen valmistaja Wegmannin sulauduttua yhtiöön nimeksi tuli Krauss-Maffei Wegmann.

Tuotteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]