Krampus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksalainen krampuskortti 1900-luvun alusta.

Krampus on keskieurooppalaisessa kansanperinteessä esiintyvä hahmo, joka on puoliksi vuohi ja puoliksi paholainen. Perinteen mukaan Krampus rankaisee huonosti käyttäytyineitä lapsia jouluna, vastakohtana joulupukin esikuvana toimineelle Pyhälle Nikolaokselle, joka palkitsee kilttejä lapsia lahjoilla. Krampuksenyö (saks. Krampusnacht) alkaa joulukuun 5. päivän iltana, jolloin hahmon kerrotaan kulkevan rankaisemassa ilkeitä lapsia. Paikasta riippuen, Krampus kulkee joko yksinään tai yhdessä lapsia palkitsevan Pyhän Nikolaoksen kanssa.[1] Suomalaisessa joulupukissa nämä kaksi hahmoa ovat yhdistyneet. Nimi tulee Krampukselta ja perinteen mukaan joulupukki jakaa sekä lahjoja että vitsoja.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krampus on yleinen hahmo Alppien ympäristössä Itävallassa, Baijerissa, Kroatiassa, Sloveniassa ja Pohjois-Italiassa sekä Tšekissä ja Unkarissa. Perinteeseen kuuluu muun muassa Krampus-korttien lähettäminen. Useissa Alppikylissä järjestetään myös niin sanottuja krampuksenjuoksuja (saks. Krampuslauf), johon osallistuu hahmoksi pukeutuneita nuoria.[1]

Krampuksen alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta tutkijat arvelevat sen periytyvän jo kristinuskoa edeltävältä ajalta. Skandinaavisen mytologian mukaan Krampus on alamaailman eli Helheimin jumalattaren Helin poika.[1]

Populaarikulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Populaarikulttuurissa Krampus esiintyy lukuisissa yhteyksissa. Tunnettuja ovat muun muassa vuonna 2014 julkaistu videopeli The Binding of Isaac: Rebirth[2], Jason Hullin kauhuelokuva Krampus: The Christmas Devil vuodelta 2013[3] sekä Michael Doughertyn kauhukomedia Krampus[4] ja Robert Conwayn kauhuelokuva Krampus: The Reckoning,[5] jotka molemmat ovat vuodelta 2015.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Basu, Tanya: Who Is Krampus? Explaining the Horrific Christmas Devil 19.12.2013. National Geographic. Viitattu 25.12.2016.
  2. Krampus 9.11.2014. Binding of Isaac: Rebirth Wiki. Viitattu 25.12.2016.
  3. Krampus: The Christmas Devil Internet Movie Database. Viitattu 25.12.2016.
  4. Krampus Internet Movie Database. Viitattu 25.12.2016.
  5. Krampus: The Reckoning Internet Movie Database. Viitattu 25.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Krampus.