Kouvolan keskuskirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kouvolan keskuskirkko
Kouvolan keskuskirkko marraskuu 2022.jpg
Sijainti Kouvola
Koordinaatit 60°52′13.4″N, 026°41′47.3″E
Seurakunta Kouvolan seurakuntayhtymän Kouvolan seurakunta
Rakentamisvuosi 1977
Materiaali alumiini ja teräs
Istumapaikkoja 800
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kouvolan keskuskirkko on kirkko Kouvolassa. Kirkon on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Jaakko ja Kaarina Laapotti ja se valmistui 1977 ja vihittiin käyttöön 1978. Rakennus kuuluu Kouvolan seurakuntayhtymän Kouvolan seurakunnan tiloihin.

Kouvolan keskuskirkko edustaa modernia konstruktiiviset rakennusosat näkyville jättävää arkkitehtuuria. Päärakenteen muodostavat teräsristikot. Julkisivun materiaaleina on käytetty alumiinia ja terästä. Kirkossa on erillinen teräsrakenteinen kellotorni.

Kirkkosali on vapaasti kalustettava suorakaidesali. Sisätiloissa on käytetty valkoista tiiltä ja katossa teräsbetonielementtejä. Salissa on 800 istumapaikkaa. Alttarin taustaseinällä on alttaritauluna Jaakko Laapotin tekemä metallisommitelma, joka on sijoitettu seinän rakenneruudukkoon. Metallisommitelmassa on punaisia symboleja valkoisella pohjalla ja se symboloi Jeesusta ja hänen apostolejaan.

Kouvolan seurakunta luovutti keskuskirkon valmistumisen jälkeen entisen pääkirkkonsa Pyhän Ristin kirkon Haminan ortodoksisen seurakunnan käyttöön.

Kouvolan keskuskirkko sisältä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]