Kotilokuku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kotilokuku
Coua delalandei.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Hävinnyt [1]

Hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Käkilinnut Cuculiformes
Heimo: Käet Cuculidae
Suku: Kukut Coua
Laji: delalandei
Kaksiosainen nimi

Coua delalandei
(Temminck, 1827)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kotilokuku Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kotilokuku Commonsissa

Kotilokuku (Coua delalandei) oli Madagaskarin saaristossa elänyt käki. Sen nimesi tieteelle Coenraad Jacob Temminck 1827.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus oli 50–55 cm. Se oli yläpuolelta tummansininen, rinnasta valkoinen ja vatsasta oranssi. Jalat olivat pitkähköt, nokka vahva ja sininen pyrstö oli pitkä.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotiolokukusta on ainoastaan 13 havaintoa luonnosta pyydystetyistä yksilöistä, joista 11 pyydystettiin vuosien 1827 ja 1834 välillä. Pariisin luonnonhistorialliseen museoon tallennetut 2 yksilöä ovat molemmat Chevalier J.A. Bernierin ampumia. Temminck tutki nimenomaan vuonna 1827 Pariisiin saatua yksilöä. Valtaosa, mahdollisesti kaikki, on pyydystetty Nosy Borahan (Ile de Sainte-Marie) saarelta, joka sijaitsee Madagaskarin itärannikon edustalla. Epävarmoja havaintoja on myös Madagaskarin pääsaarelta. Viimeinen varma havainto eli pyydystetty yksilö on vuodelta 1834. Vuodelta 1850 on 1 epävarma havainto pyydystetystä yksilöstä. Pariisin lisäksi museoyksilöitä on Leidenissa, Tringissä, New Yorkissa, Philadelphiassa, Cambridgessa (Massachusetts) ja Tananarivessa (Madagaskar). Laji katsotaan sukupuuttoon kuolleeksi, koska sitä ei etsinnöistä huolimatta ole enää tavattu.

Delalande's Coua.jpg

Sukupuuton syitä lienevät joko Nosy Borahan kokonaan uudelleen metsittäminen 1800-luvulla tai mustarotan invaasio saarelle. Mustarottia tosin lienee saarelle tullut merirosvojen mukana jo 1600-luvulla. Myös paikallisten asukkaiden suorittama metsästys, sekä näyttävän höyhenpuvun että ravinnon takia, on saattanut heikentää kantaa. Kissat alkoivat lisääntyä vasta 1800-luvun kuluessa.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nosy Borahan alkuperäinen sademetsä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotilokuku ei ollut pesäloinen kuten useimmat muut käkilinnut, vaan pesi ilmeisesti itse rakentamaansa pesään.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotilot, mistä laji on saanut nimensä useilla kielillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Coua delalandei IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]