Kotiharjun sauna

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kotiharjun sauna (Harjutorin sauna) edustalla vilvoittelevia kylpijöitä.

Kotiharjun sauna eli Harjutorin sauna on Helsingin Kallioon vuonna 1928 perustettu yleinen sauna.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustamisestaan lähtien on saunan perusrakenne on pysynyt samana: miesten sauna pohjakerroksessa ja samankokoinen naisten sauna toisessa kerroksessa, jossa on nykyisin myös tilaussauna. Miestenpuolella ylimmälle lauteelle mahtuu 20–30 kylpijää. Miesten saunaan on myöhemmin rakennettu kovimmille löylynottajille muita lauteita ylempänä oleva piippuhylly, josta määrätään löylyn määrä.

Kiukaan kivimäärä on n. 1500 kg ja rautaa on n. 800 kg, miesten puolella kivet vaihdetaan useita kertoja vuodessa. Kertalämmitteisen kiukaan lämmitykseen kuluu motti metrin halkoja. Sauna remontoitiin perinteitä kunnioittaen vuonna 1999. Korjaukseen saatiin tukea mm. Helsingin kulttuurikaupunkisäätiöltä. Saunan toimintaa tukee Kotiharjun saunayhdistys r.y. Miesten kiukaan sisukset muurattiin uudestaan kesällä 2007 putkiremontin yhteydessä.

Sauna-kyltti nähtynä Torkkelinmäen suunnasta.

Kotiharjun sauna on nykyisin perheyritys. Vuonna 1991 sen ottivat hoitoonsa Väinö ja Meeri Holopainen. Nykyisin saunassa isännöivät ja emännöivät Risto ja Merja Holopainen.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotiharjun sauna sijaitsee osoitteessa Harjutorinkatu 1.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

www.kotiharjunsauna.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • www.kotiharjunsauna.fi
  • Kotiharjun sauna 1928-1998. Toimittanut: Satu Siponen. Toimituskunta: Ari Ahleskog, Antero Kupiainen, Jussi Pärnänen. Julkaisija: Kotiharjun saunayhdistys. 22 sivua.