Koskettelukirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koskettelukirjoja näytteillä Montreuil’n lastenkirjamessuilla Ranskassa vuonna 2001.

Koskettelukirja on värikkäitä, tunnusteltavia kuvia sisältävä kuvakirja, joka on tarkoitettu näkövammaiselle lapselle, mutta myös esimerkiksi kehitysvammaiset hieman vanhemmatkin lukijat voivat saada niistä iloa ja virikkeitä. Kirjat ovat yleensä kangas- tai pahvikirjoja, ja kuvissa voidaan käyttää hyvin monipuolisia materiaaleja erilaisista kankaista muoviin, nahkaan, puuhun, kiveen ja turkiksiin. Kuvituksessa voi käyttää mielikuvitustaan ja hyödyntää lapsen hienomotoriikkaa harjoittavia ja erilaisia ääniä tuottavia elementtejä, kuten vetoketjuja, nauhoja, rahisevia ja kahisevia materiaaleja, nappeja ja muita esineitä.

Kirjan teksti voi olla pistekirjoituksella, isokirjoituksella tai tavallisin kirjaimin. Kirjassa voi olla mukana myös äänite. Tarinat ovat tekijöiden sepittämiä tai sovituksia tutuista saduista, loruista tai runoista.

Koskettelukirjan tehtävä on sama kuin muunkin lastenkirjallisuuden, satujen ja kuvakirjojen: ne ovat myös näkövammaisille lapsille tärkeitä mielikuvituksen, luovuuden ja kielen kehityksen kannalta. Lisäksi ne auttavat lasta hahmottamaan ympäristön ja esineiden toimintaa ja mittasuhteita.

Celia-kirjaston lainakokoelmassa on noin 650 koskettelukirjaa. Kirjasto on myös tehnyt oppaan koskettelukirjojen tekemisestä kiinnostuneille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]