Korvakoru

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riipusmalliset korvakorut koukkukiinnityksellä.

Korvakoru on koru, jota käytetään korvalehden alueella, yleisimmin korvannipukassa. Korvakoruja varten korviin tehdään tavallisesti reiät, ja korvakoru onkin yleisin lävistystyyppi. Korvakoruja voi olla korvassa yksi tai useampia, ja ne voivat sijaita käyttäjän itse valitsemassaan paikassa. Korvakoruja käytetään nykyään useimmiten esteettisistä syistä, esimerkiksi asukokonaisuuden täydentäjinä. Monet ihmiset ovat tehneet korviinsa reiät hakaneulalla.[1] Korvanreikä voidaan myös tehdä ampumalla, joka ei ole suositeltavaa hygienia- ja tulehdusriskisyistä tai lävistämällä.

Korvakorujen tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korvakorujen kiinnittämiseen on useita erilaisia tapoja.

 • Nappi
Nappimalliset korvakorut vaativat lävistetyn reiän, jonka läpi ne pujotetaan ja kiinnitetään toiselta puolelta korun takakappaleen avulla. Nappimalliset korut ovat yleensä pieniä eivätkä sisällä riippuvia osia.
 • Riipus
Riipusmalliset korvakorut voidaan kiinnittää kuten nappikorut, tai ne voivat päättyä koukkuun, joka pujotetaan lävistysreikään. Riipuskorvakoruja käytetään usein juhlavissa tilaisuuksissa, sillä suurimmat riipuskorut ovat arkikäyttöön epäkäytännöllisiä.
 • Rengas
Rengasmalliset korut ovat joko täyden ympyrän muotoisia tai päättyvät hieman ennen kiinnityskohtaa, jolloin kiinnitys suoritetaan samalla tavoin kuin nappikoruilla.
 • Klipsi
Klipsimallisten korvakorujen käyttämistä varten korvaan ei tarvitse tehdä reikää.

Korvakorut tehdään useimmiten metallista tai metalliseoksista, esimerkiksi kullasta, hopeasta, titaanista, platinasta tai kirurginteräksestä, mutta materiaaleiksi kelpaavat myös muovi, lasi, puu, kivi tai luu. Korvakorut voidaan koristella jalo- tai korukivillä, helmillä tai muilla koristemateriaaleilla.

On myös olemassa magneettikorvakoruja, joissa korvakoruun on kiinnitetty toiselle puolelle korvaa laitettava magneetti. Magneetti puristaa korvaa pitäen palat yhdessä.lähde?.

Korvalävistys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korvalävistysten sijainnit.

Myös tavalliset korvakorut ovat lävistyksiä. Korvalävistyksiä voidaan tehdä korvannipukan lisäksi myös korvan rustoalueille. Erityyppisillä lävistyksillä on omat nimensä.

 1. Helix tai ulompi conch
 2. Industrial
 3. Rook
 4. Daith
 5. Tragus
 6. Anti-helix tai snug
 7. Conch tai shell
 8. Anti-tragus
 9. Korvalehti (lobe)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Korvakoru.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.