Koreanvaahtera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koreanvaahtera
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Suku: Vaahterat Acer
Laji: pseudosieboldianum
Kaksiosainen nimi

Acer pseudosieboldianum
(Pax) Kom.

Koreanvaahtera (Acer pseudosieboldianum) on keskikokoinen lehtipuu, joka kuuluu vaahteroiden (Acer) sukuun. Se on peräisin Korean niemimaalta ja Pohjois-Kiinasta. Koreanvaahtera tunnetaan kauniista, syvän vihreistä lehdistään ja herkästä lehtien muodosta, jotka muistuttavat japaninvaahteran lehtiä. Lajin erottaminen lähisukulaisestaan sirovaahterasta onnistuu parhaiten kukkien avulla, koreanvaahterralla on punaiset ja sirovaahteralla vihreän keltaiset kukat[2]. Koreanvaahtera kasvaa luontaisesti Korean niemimaalla ja Pohjois-Kiinan vuoristoalueilla. Koreanvaahtera kasvaa yleensä noin 6–9 metrin korkeuteen, mutta se voi saavuttaa jopa 12 metrin korkeuden optimaalisissa kasvuolosuhteissa.

Koreanvaahtera pärjää kasvuvyöhykkeillä I–III (–V riippuen alkuperästä). Se viihtyy kosteassa ja hyvin vettä läpäisevässä maassa sekä puolivarjoisilla tai aurinkoisilla paikoilla. Koreanvaahtera on yleensä kestävä pakkaselle ja se sopii hyvin monenlaisiin ilmasto-olosuhteisiin[2].

Kasvatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koreanvaahtera on suhteellisen helppo kasvattaa puutarhoissa ja puistoissa. Se tarvitsee säännöllistä kastelua ja vettä läpäisevän maaperän, mutta se sietää myös kuivempia jaksoja. Puu kehittää kauniin, pyöreän kruunun(latvuksen) ja se on yleensä kohtalaisen hitaasti kasvava.[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chen, Y., Gibbs, D. & Oldfield, S.: Acer pseudosieboldianum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.3.2024. (englanniksi)
  2. a b Acer pseudosieboldianum - koreanvaahtera | Mustila www.mustila.fi. Viitattu 4.3.2024.
  3. Koreanvaahtera – Acer pseudosieboldianum | Yleiskuvaus | Suomen Lajitietokeskus laji.fi. Viitattu 4.3.2024.