Konjak

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Ohjas-konjak"-niminen hyytelöruokalaji.
Mukulapökkövehkan kukinto.

Konjak (jap. 蒟蒻、菎蒻, kon'nyaku) on perinteinen aasialainen ruoka-aine. Sitä saadaan pökkövehkoihin kuuluvasta mukulapökkövehkasta (Amorphophallus konjac), joka kasvaa sekä luonnonvaraisena että viljeltynä Aasiassa. Kasvista tehdään konjak-jauhetta ja -hyytelöä.[1] Sitä käytetään myös vegaaniruokavaliolle sopivana liivatteen korvikkeena. Siinä on runsaasti kuituja eikä lähes ollenkaan energiaa. Kasvin kuivattu mukula sisältää noin 40 prosenttia glukomannaanipolysakkaridia,[2] joka tekee konjak-hyytelöstä todella sitkeää. Konjakissa on myös kaliumia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä.[3]

Konjak on myös painonhallintatuote, joka sisältää EU:n hyväksymän terveysväitteen mukaisen määrän laihduttavaa glukomannaanikuitua.[4] Lisäksi konjak sisältää verensokeria tasapainottavaa kromia, josta voi olla laihduttajalle apua mielitekojen ja makeanhimon hallinnassa. Tieteellisen tutkimuksen perusteella Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt konjak-juuresta peräisin olevan glukomannaanikuidun laihduttavan vaikutuksen painonpudotuksessa yhdessä vähäenergisen ruokavalion kanssa. EFSA:n arviointi hyväksyttiin EU:n parlamentissa 25.5.2012, ja säädös astui voimaan 14.6.2012 kaikissa EU:n jäsenvaltioissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chua M, Baldwin TC, Hocking TJ, Chan K.: Traditional uses and potential health benefits of Amorphophallus konjac K. Koch ex N.E.Br. J Ethnopharmacol. 2010 Mar 24;128(2):268-78.. 2010. PubMed. Viitattu 8.2.2014.
  2. Glucomannan Elicityö. Viitattu 8.2.2014.
  3. Benefits and Nutritional Information about Konjac Konjac Foods. Viitattu 8.2.2014.
  4. Type: Opinion of the Scientific Committee/Scientific Panel EFSA. Viitattu 8.2.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Konjac