Kolmijalkakala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolmijalkakala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Auloppikalat Aulopiformes
Heimo: Levysilmät Ipnopidae
Suku: Bathypterois
Laji: grallator
Kaksiosainen nimi

Bathypterois grallator
(Goode & Bean, 1886)

Katso myös

  Kolmijalkakala Wikispeciesissä
  Kolmijalkakala Commonsissa

Kolmijalkakala (Bathypterois grallator) on levysilmiin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan syvistä vesistä kaikista valtameristä.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmijalkakala voi kasvaa suurimmillaan noin 43 cm pitkäksi ja tavanomainen pituus on noin 30 cm. Lajin ruumiinmuoto on pitkänomainen ja tunnusomainen piirre ovat hyvin pitkät ruodot vatsa- ja pyrstöevissä. Ruodot voivat olla jopa metrin mittaiset. Rintaevät ovat pitkät ja kala pitää niitä pystyssä asennossa. Kolmijalkakalan silmät ovat hyvin pienet ja alkeelliset. Väriltään kala on musta.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmijalkakalaa tavataan Atlantin itäosassa Marokosta Guineanlahdelle ja paikoitellen Välimerestä ja Atlantin länsiosissa Yhdysvalloista Guyanaan. Lisäksi sitä tavataan Intian valtamerestä Madagaskarin lähistöltä ja Tyynenmeren länsi- ja keskiosista. Kolmijalkakala elää yksittäin lähellä pehmeää pohjaa tyypillisimmin 900–4 700 metrin syvyydessä, mutta syvimmillään sitä on tavattu noin 6 000 metrin syvyydestä. Laji käyttää pitkiä vatsa- ja pyrstöevän ruotojaan pitääkseen itseään paikallaan pohjan yläpuolella ja rintaeviään se käyttää saaliinsa paikantamiseen. Kalan ravintoa ovat äyriäiset kuten suuret hankajalkaiset. Kolmijalkakalat ovat hermafrodiitteja.[1][2][3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bannerman, P., Poss, S., Russell, B. & Nunoo, F.: Bathypterois grallator IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.10.2021. (englanniksi)
  2. a b Chlorophthalmus grallator (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 15.10.2021. (englanniksi)
  3. a b Tripod Spiderfish, Bathypterois grallator (Goode & Bean 1886) Fishes of Australia. Museums Victoria. Viitattu 15.10.2021. (englanniksi)
  4. a b Bec Crew: Tripod fish: a deep-sea fish able to ‘stand’ australiangeographic.com.au. Viitattu 15.10.2021. (englanniksi)
  5. Derek Burton, Margaret Burton: Oxford University Press, s. 279. JHU Press, 2018. ISBN 978-0-19-878555-2. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 12.10.2021). (englanniksi)