Koko Euroopan hätänumero 112:n päivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stuttgartin lentoasema (Saksa): Leinfelden-Echterdingenin, Schönbuchin ja Stuttgartin musiikkikoulujen oppilaat soittamassa Euroopan hymniä Euroopan 112-päivän tilaisuudessa 11. helmikuuta 2014.

Euroopan 112-päivää vietetään vuosittain 11. helmikuuta kautta Euroopan. Päivän pani alulle Euroopan unioni, ja sen tarkoitus on edistää koko Euroopan hätänumero 112:n tunnettuutta ja asianmukaista käyttöä.

Koko Euroopan hätänumero 112:n päivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko Euroopan hätäpuhelinnumero 112 otettiin käyttöön vuonna 1991, ja sen tarkoitus oli tuoda saataville yhteinen hätänumero, joka toimii kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa.[1] Joissakin jäsenvaltioissa on lisäksi kansallisia hätäpuhelinnumeroita. Joulukuusta 2008 alkaen ovat hätäpuhelupalvelut olleet saatavilla veloituksetta kaikista EU:n alueen lanka- ja matkapuhelinverkoista yhteisessä numerossa 112. Numero 112 alkaa olla niin tunnettu eurooppalaisena hätänumerona, että siitä on tulossa yleinen symboli sekä auttamiselle että Euroopan unionille yleensä.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Euroopan parlamentti, Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan komissio allekirjoittivat kolmenkeskisen sopimuksen, jolla he ottivat käyttöön vuotuisen eurooppalaisen 112-päivän. Sen tarkoitus on lisätä tietoisuutta koko Euroopan hätänumeron 112 toimivuudesta ja hyödyistä. Päivämääräksi valittiin helmikuun yhdestoista siksi, että numeroin merkittynä (11.2.) se sisältää hätänumeron.[2] Ajatusta yhden erityisen päivän omistamisesta eurooppalaiselle hätänumerolle oli ensin käsitelty Euroopan parlamentissa vuonna 2007, kun siellä valmistauduttiin antamaan Euroopan parlamentin julistus eurooppalaisesta hätänumerosta 112.[3] Yleinen tarve lisätä tietoisuutta Euroopan hätänumerosta kävi selvästi ilmi Flash-eurobarometri 228:sta helmikuulta 2008. Sen mukaan EU:ssa keskimäärin vain 22 % vastaajista tiesi, että hätäpuhelinnumero 112 toimii koko Euroopan unionin alueella. Suomessa asia tunnettiin paremmin, mutta silti vain 44 % oli siitä tietoisia.[4] Nämä tulokset saivat vahvistusta vuonna 2009 (EU-keskiarvo 24 %, Suomen 47 %)[5] ja vuonna 2010 (EU-keskiarvo 25 %, Suomen 50 %).[6]

Edelgard Huber von Gersdorff, ikä 112 vuotta, valittiin suojelijaksi kampanjalle "One Europe – one number!", jonka tavoitteena on lisätä yleistä tietoisuutta Euroopan hätänumerosta 112.

Juhla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopassa juhlitaan 112-päivää monin tapahtumin joka vuosi. Joitakin tapahtumia ovat järjestämässä poliitikot ja viranomaiset ja toisia pelastuspalvelut, palokuntalaiset ja kansalaisjärjestöt. Suomi on tukenut yksityishenkilöiden ja harrastusryhmien tai -järjestöjen järjestämiä tapahtumia tuodakseen esille tärkeää turvallisuustietoa 112-päivän viikolla. Tietoja näistä tapahtumista on julkaistu sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #112päivä.[7] Samanlaisia tapahtumia on järjestetty kaikkialla Euroopassa. Esimerkiksi Brysselissä Manneken Pis -patsas on puettu 112-asuun[8], ja Virossa on järjestetty kilpailu, jossa perheitä ja lastentarhoja on innostettu kirjoittamaan lumeen "112" ja lähettämään järjestäjälle siitä kuva.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]