Koko (gorilla)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koko (s. 4. heinäkuuta 1971 San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat) on ihmisen kulttuuriin akkulturoitunut naaraspuolinen gorilla, jolle Stanfordin yliopiston tutkija Francine Patterson on opettanut yli 1 000 amerikkalaisen viittomakielen viittomaa.[1] Suurimman osan elämästään Koko on elänyt Woodsidessa, Kaliforniassa, mutta se tullaan todennäköisesti sijoittamaan lähitulevaisuudessaselvennä Havaijille, Mauille.

Jotkut tutkijat ovat vakuuttuneita Kokon viittomakielentaidoista, mutta toisten mielestä Koko ei täysin ymmärrä käsimerkkien todellista merkitystä, vaan käyttää merkkejä tutkijoilta saamiensa palkintojen innoittamana. Heidän mukaansa Kokon toiminta on siis välineellisen ehdollistumisen ("Operant conditioning") seurausta. Asiasta keskusteleminen kuitenkin vaatisi ensiksi täsmällisen määritelmän siitä, mitä tarkoittaa kielen "oppiminen" ja "käyttäminen".

Kokon opettaminen aloitettiin sen ollessa yhden vuoden ikäinen. Pattersonin mukaan sen viittomavarasto on yli 1 000 merkin laajuinen. Sen väitetään myös ymmärtävän yli 2 000 englannin kielen sanaa.[2]

Koko on myös tällä hetkellämilloin? tiettävästi ainoa ei-ihminen, jolla on lemmikkieläimiä. Kokolla on jo pitemmän aikaa ollut lemmikkinä kissoja. Kokon kerrotaan itse pyytäneen hoitajaltaan kissaa ja antaneen sille itse nimen All Ball. Myös Gorilla nimeltään Toto (1931-1968) adoptoi Principe-nimisen kissanpennun, jota kantoi mukanaan kaikkialle.

Kokosta on tehty useita elokuvia, muun muassa Koko – A Talking Gorilla vuonna 1977. 27. huhtikuuta vuonna 1998 Koko kävi myös chat-keskustelua Internetissä. Elokuussa 2004 Koko kärsi hammassärystä ja sen kerrotaan osanneen ilmaista kivun voimakkuutta asteikolla 1–10.[2] On myös esitetty väitteitä, että Kokon älykkyysosamäärä olisi 75–90,[2] mikä tarkoittaisi korkeampaa älykkyyttä kuin lievästi kehitysvammaiseksi luokiteltavalla ihmisellä. Tieteessä Tapahtuu -lehden artikkelissa (5/2004) Markku Javanainen kuitenkin arvioi tämän väitteen perustuvan virheelliseen tulkintaan, koska Kokolle tehtiin älykkyystestit lasten asteikolla. Aikuisten asteikolle käännettynä Kokon älykkyys olisi testien mukaan korkeintaan 29 pistettä, mikä Suomessa käytössä olevassa kansainvälisessä tautiluokituksessa merkitsisi "vaikeaa älyllistä kehitysvammaisuutta".[3]

Kokon älykkyydestä on käyty jatkokeskustelua mm. Tieteessä tapahtuu -lehdessä Juha Valsteen[4] ja Markku Javanaisen[5] kesken.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Introduction The Gorilla Foundation/Koko.org.. Viitattu 11. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  2. a b c 'Talking' gorilla demands dentist 9. elokuuta 2004. BBC News. Viitattu 11. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  3. Markku Javanainen: "Gorillan älykkyysosamäärä 70–95" – tieteellinen myytti? Tieteessä Tapahtuu, 2004, nro 5, s. 29–33. Artikkelin verkkoversio.
  4. Juha Valste: Ihmisapinoiden älykkyys ja testit. Tieteessä tapahtuu, 2004, nro 6, s. 49. Artikkelin verkkoversio.
  5. Markku Javanainen: Ihmisapinoiden älykkyys ja testit. Tieteessä tapahtuu, 2004, nro 7, s. 44. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]