Kodinonni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kodinonni
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Magnoliophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Nokkoskasvit Urticaceae
Suku: Kodinonnet Soleirolia
Laji: soleirolii
Kaksiosainen nimi

Soleirolia soleirolii
(Req.) Dandy [1]

Katso myös

  Kodinonni Wikispeciesissä
  Kodinonni Commonsissa

Kodinonni (Soleirolia soleirolii) on pieni, monivuotinen nokkoskasvi, joka on kotoisin Välimeren läntisiltä saarilta – Baleaareilta, Korsikalta ja Sardinialta. Se kasvaa myös vakiintuneena karkulaisena ainakin Ranskassa, Britteinsaarilla, Belgiassa ja Alankomaissa. Suomessa se on suosittu huonekasvi.[2][3]

Kodinonni kasvaa enintään 5 cm:n korkuiseksi ja 30 cm:n levyiseksi, ja sen kasvutapa on lamoava. Langanohuet varret ovat karvaiset ja nivelistä juurehtivat. Lehdet ovat 2–6 mm leveät, kolmisuoniset ja lähes pyöreät tai munuaisen muotoiset. Vaatimattomat, yksineuvoiset kukat ovat vihreät tai valkoiset (joskus myös punertavat) ja puhkeavat yksittäin lehtihankoihin touko–elokuussa.[2][3]

Multa pidetään jatkuvasti kosteana. Keväällä ja kesällä kasvia lannoitetaan kahden viikon välein miedolla nestemäisellä huonekasvilannoitteella. Kodinonnea voi leikata saksilla sen pitämiseksi aisoissa. Lisääminen onnistuu täysikasvuisen kasvin juuripaakkuja jakamalla.

  • Blamey, Marjorie ja Grey-Wilson, Christopher: Otavan kasvitieto, s. 60. 2. painos. Suomentanut Kurtto, Arto. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2005.
  1. Soleirolia soleirolii ITIS. Viitattu 21.12.2020.
  2. a b Blamey, s. 60
  3. a b Soleirolia soleirolii (Req.) Dandy FloraBase. Department of Environment and Conservation – Western Australian Herbarium. Arkistoitu 23.8.2008. Viitattu 18.8.2009.
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.