Knud Enemark Jensen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Knud Enemark Jensen (30. marraskuuta 193626. elokuuta 1960) oli tanskalainen maantiepyöräilijä. Hän kuoli Rooman kesäolympialaisissa 1960 maantiepyöräilyn joukkueaika-ajon rasituksiin.

Kisojen ensimmäisenä päivänä käytiin maantiepyöräilyn 100 kilometrin joukkueaika-ajo, johon Tanskan joukkue osallistui. Joukkueessa ajoivat Jensen, Niels Baunsøe, Vagn Bangsborg ja Jørgen B. Jørgensen. Kilpailu ajettiin hyvin lämpimissä olosuhteissa ilman lämpötilan ollessa jopa 40 °C. Jørgensen jäi muusta joukkueesta jo ennen kisan puoliväliä ja lopulta keskeytti. Kilpailussa joukkueen tulokseen laskettiin kolmen pyöräilijän tulos, joten jäljelle jääneiden oli ajettava maaliin asti. Kilpailun viimeisillä kilometreillä Jensen tuli huonovointiseksi ja sekavaksi ja lopulta hän kaatui. Hänet vietiin maalialueen ensiaputelttaan, jossa hän noin kahden tunnin kuluttua kuoli. Teltassa oli jopa 50 °C lämmintä. Tanskan viranomaisten saaman raportin mukaan Jensenin kuolinsyy oli lämpöhalvaus. Kilpailun aikana myös 31 muuta pyöräilijää kärsi lämpöhalvausoireista.

Jensenin kuoleman jälkeen Tanskan joukkueen valmentaja Oluf Jorgensen myönsi antaneensa joukkueen jäsenille Roniacol-nimistä lääkettä. Aine ei varsinaisesti paranna suorituskykyä. Se laajentaa verisuonia ja laskee verenpainetta. Vuonna 1960 suorituskykyä parantavien aineiden käyttö ei ollut vielä kiellettyä.

Yleisesti väitetään että Jensenin kuolema johtui amfetamiinin käytöstä mutta Tanskan viranomaisten saamien ruumiinavaustietojen mukaan tästä ei ole näyttöä. Jensenin tapauksen on myös monesti sanottu herättäneen urheilupäättäjät dopingin käytön vakavuuteen. Urheilussa dopingtestejä alettiin tehdä 1960-luvun loppupuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Verner Møller: Knud Enemark Jensen's Death During the 1960 Rome Olympics: A Search for Truth?. Sport in History, 2005, 25. vsk, nro 3, s. 452–471. (englanniksi)