Klondike-pasianssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Klondike-pasianssi on pasianssipeli, jossa tavoitteena on saada pinottua (rakennettua) kaikki kortit maittain neljään niin sanottuun peruspakkaan järjestyksessä ässästä kuninkaaseen. Pelin tietokoneversio sisältyy Microsoft Windows -käyttöjärjestelmiin.

Alkuasetelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelitilanne sen jälkeen, kun käsipakan (vasemmalla ylhäällä) ensimmäinen kortti 4♠ on käännetty näkyviin.

Tavallinen 52 kortin korttipakka sekoitetaan ja jaetaan pöydälle seitsemän pinoa niin, että ensimmäisessä pinossa on yksi kortti, toisessa kaksi jne. kunnes seitsemännessä pinossa on seitsemän korttia. Kunkin pinon päällimmäinen kortti jaetaan oikein päin, muut kuvapuoli alaspäin. Kortit jaetaan yleensä hieman limittäin niin, että kussakin pinossa olevien korttien määrä on näkyvissä. Pinojen yläpuolelle jätetään tilaa sinne mahdollisesti myöhemmin siirrettäville ässille, joiden päälle kortteja rakennetaan maittain ylöspäin. Loput kortit jätetään kuvapuoli alaspäin ns. käsipakaksi.

Kun pasianssia pelataan tietokoneella, alkuasetelman jakaminen tapahtuu automaattisesti uutta peliä aloitettaessa.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsipakan korttien pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsipakasta käännetään kolme korttia kerrallaan (joskus helpommassa versiossa yksi kortti) pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Ässä vastaa numeroa 1, numerokortit niihin merkittyjä numeroarvoja ja kuvakortit (jätkä, kuningatar ja kuningas) lukuja 11-13. Käännetyistä korteista päällimmäisenä oleva on pelattavissa seuraavien sääntöjen mukaisesti:

  • Jos kyseessä on kuningas, se voidaan asettaa pöydässä tyhjäksi jääneen korttirivin kohdalle uuden rivin pohjakortiksi.
  • Pöydässä olevien korttipinojen päällimmäiselle, näkyvissä olevalle kortille voidaan rakentaa vuorovärein alaspäin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos jossakin pinossa päällimmäisenä on seuraava suurempi kortti kuin se, mikä yritetään sijoittaa, ja kortit ovat eriväriset, kortti voidaan lisätä tähän pinoon päällimmäiseksi. Toisin sanoen pinossa joka toinen kortti punainen (hertta tai ruutu), ja joka toinen on musta (pata tai risti).
  • Jos kyseessä on ässä, kortti voidaan sijoittaa pöytään jaettujen pinojen yläpuolelle oman maansa peruspakan pohjakortiksi.
  • Jos kyseessä on johonkin peruspakkaan seuraavaksi kuuluva kortti, se voidaan siirtää peruspakkansa päällimmäiseksi.

Jos päällimmäinen käsipakasta käännetyistä korteista pelataan, vapautuu sen alla oleva käännetty kortti pelattavaksi. Jos siis esimerkiksi kolmesta nostetusta kortista päällimmäisenä on ruutuässä, se voidaan sijoittaa ässille varattuun tilaan (kts. alkuasetelma). Jos seuraava nostettu kortti oli herttakuutonen ja jossakin pinossa päällimmäisenä on ristiseitsikko, herttakuutosen voi asettaa tämän päälle. Jos viimeinen kolmesta nostetusta kortista on herttajätkä eikä missään pinossa päällimmäisenä ole pata- tai ristikuningatar, tätä korttia ei voida pelata mihinkään. Kun kaikki siirrot on tehty, käännetään pelipakasta seuraavat kolme korttia käyttämättä jääneiden korttien päälle. Kun käsipakka on käyty läpi, käyttämättä jääneet kortit käännetään ympäri uudeksi käsipakaksi jolla peliä jatketaan.

Pöydässä olevien korttien pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pöydässä olevien pinojen päällimmäisenä oikeinpäin olevaa korttia voidaan pelata (siirtää) milloin vain samojen sääntöjen mukaan kuin käsipakan korttejakin. Oikeinpäin olevien korttien pinoja voidaan myös siirtää toisten pöydässä olevien pinojen jatkoksi, kunhan rakentaminen tapahtuu aina vuorovärein alaspäin.

Kun jonkin pinon päällimmäiseksi kortiksi paljastuu nurinpäin oleva kortti, saadaan se kääntää oikein päin. Mikäli jostakin pinosta pelataan kaikki kortit pois, saa sen jättämälle tyhjälle paikalle siirtää vain kuninkaan, jonka päälle sitten taas voidaan rakentaa vuorovärein alaspäin.

Tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kortit yritetään saada siirretyksi pöydän pinoihin ja sieltä edelleen peruspakkoihin ässien päälle. Ässän päälle voi sijoittaa samaa maata olevan kakkosen, sen päälle taas samaa maata olevan kolmosen ja niin edelleen kuninkaaseen saakka. Yleensä kannattaa pyrkiä saamaan kaikki pöydän piilokortit (kuvapuoli alaspäin olevat kortit) näkyviin mahdollisimman pian. Peruspakkoihin (ässien päälle) kannattaa yleensä pyrkiä rakentamaan mahdollisimman tasaisesti. Käsipakan korttia ei aina välttämättä kannata pelata pöytään, vaikka se olisi mahdollistakin.

Läpimeno tai pelin päättyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli päättyy, jos mitään käsipakasta kääntyvää tai pöydässä pelattavissa olevaa korttia ei voi enää sijoittaa mihinkään. Pasianssi on mennyt läpi, kun kaikki kortit ovat maittain neljässä peruspakassa järjestyksessä ässästä kuninkaaseen. Peruspakan korttien täytyy olla samaa maata, eli kaikki neljä maata ovat omissa pinoissaan. Pasianssi ei ole mennyt läpi, jos neljän maan pinoja ei ole saatu täyteen.

Muunnelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä voidaan pelata useilla hieman erilaisilla säännöillä, esimerkiksi:

  • käsipakasta käännetään kortteja yksi kerrallaan (helpottaa läpimenoa);
  • käsipakan saa käydä läpi vain kolme kertaa (vaikeuttaa läpimenoa);
  • käsipakan käyttämättä jäävät kortit viedään takaisin käsipakan alle, jolloin käsipakkaa ei tarvitse välillä kääntää;
  • toisten sääntöjen mukaan peruspakkoihin (ässien päälle) siirrettyjä kortteja ei saa enää siirtää takaisin pöytään, toisten sääntöjen mukaan tämä on sallittua.