Kleopatra (Aleksanteri Suuren sisar)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kleopatra (356 eaa.308 eaa.) oli Makedonian kuninkaan Filippos II:n ja tämän vaimon Olympiaan tytär. Hän oli Aleksanteri Suuren sisar.

Kleopatra meni naimisiin enonsa Epeiroksen kuninkaan Aleksanteri I:n kanssa vuonna 336 eaa. Filippos II murhattiin Kleopatran ja Aleksanterin häiden yhteydessä. Vuonna 330 eaa. Kleopatran aviomies sai surmansa, kun hän oli sotimassa Italiassa. Kun Kleopatran veli Aleksanteri Suuri kuoli 323 eaa. ilman selvää perillistä, Kleopatrasta tuli pian haluttu aviopuoliso Aleksanterin seuraajien eli diadokkien joukossa. Kleopatran mahdollisilla lapsilla olisi hyvät mahdollisuudet päästä Makedonian hallitsijoiksi.

Leonnatos kosi Kleopatraa ensimmäisenä, ja hän väitti saaneensa Kleopatran suostumuksen. Leonnatos kuoli kuitenkin 322 eaa. Seuraavaksi yritti Kleopatraa saada vaimokseen Perdikkas. Perdikkaan vallan kasvaessa muut diadokit kuitenkin päättivät päästä eroon hänestä. Perdikkas kuoli ensimmäisen diadokkisodan aikana. Seuraavaksi Kassandros, Lysimakhos ja Antigonos yrittivät kosia Kleopatraa, mutta kenenkään tarjoukseen hän ei suostunut. Kleopatra pakeni lopulta Sardikseen, jossa hän eli Antigonoksen käskystä kotiarestissa.

Vuonna 317 eaa. Kleopatran ja Aleksanterin pojasta Neoptolemoksesta tuli Epeiroksen kuningas, mutta hänet syrjäytettiin 313 eaa. Vuonna 308 eaa. Kleopatra yritti paeta Ptolemaios I:n luokse, mutta hänet saatiin kiinni. Sen jälkeen Antigonos teloitutti hänet.