Kivihiili-permin jääkausi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Kivihiili-permin jääkausi eli Karoo-jääkausi oli noin 350-250 miljoonaa vuotta sitten.[1] Kivihiili- ja permikauden raja on tässä 270 miljoonaa vuotta sitten. Pieniä jäätiköitä oli vuoristossa jo 340 miljoonaa vuotta sitten, ja vielä 250/240 miljoonaa vuotta sitten. Gondwanamentereen jäätikkö pieneni permikaudella.lähde?

Kaudella tapahtui suuria mannerliikuntoja, koska kausi oli niin pitkä. Näin jäätikön keskus ja jäätiköityneet alueet vaelsivat huomattavasti. Etelä-Afrikka joutui ensiksi jään alle, sitten Etelämanner, Australia ja Intia. Etelä-Afrikka oli jäätikön suurkeskus. Etelä-Afrikasta on löydetty jään muovaamaa tilliittiä, kivettynyttä moreenia 1 600 x 1 200 km:n alueelta jopa yli 1,6 km:n paksuudelta. Intian tilliitti on yli 250 m.

Kauden karttakuvaa hallitsi Gondwanamanner Etelänavan ympäristössä. Keski- ja Etelä-Afrikka jäätyivät, samoin Etelä-Amerikasta Argentiinan seutu, Intian eteläosa ja Etelämanner suureksi osaksi sekä Australian eteläosa. Euramerikka oli oma mantereensa vielä kivihiilikauden loppupuolella. Jäätikön koko oli kolme kertaa Etelämentereen jäätikön suuruinen eli noin 90 miljoonaa kilometriä. Gondwanamantereelle kehittyi jäätiköstä pohjoiseen kylmyyttä sietävä Glossopteris-kasvillisuus, jossa syntyi puristuksessa kivihiiltä tilliittien väliin niillä alueilla, jonne jäätikkö ajoittain levisi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ice Ages - Natural History Notebooks Canadian Museum of Nature. Viitattu 25.8.2013.