Kivettynyt puu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kivettynyttä puuta
Kivettynyttä puuta

Kivettynyt puu on kvartsiryhmään kuuluva kivilaji. Kivettynyt puu voi olla jaspista, kalsedonia tai opaalia. Väriltään kivettynyt puu on ruskeata, keltaista, sinistä, punertavaa tai harmaata. Mohsin kovuudeltaan kivettynyt puu on 6,5–7.

Kivettynyt puu ei ole sananmukaisesti puuta, joka olisi kivettynyt, vaan se muodostuu siten, että puu peittyy kuoltuaan nopeasti hienorakeisiin sedimentteihin. Hienoisia aineita sisältävä vesi kuljettaa puun orgaanisen aineksen pois, ja puu korvautuu mineraaliaineksella. Tätä ilmiötä kutsutaan puun kvartsiseksi pseudomorfoosiksi. Ainoastaan puun ulkoinen rakenne ja muoto säilyvät. Koska ilmiö on erittäin hidas, puun vuosirenkaat ja joskus jopa madonreiät säilyvät alkuperäisen kaltaisina.

Kivettynyttä puuta esiintyy Yhdysvaltain Arizonassa, Holbrookin kivettyneessä metsässä. Siellä jotkin puut ovat jopa 65 metriä pitkiä ja 3 metrin paksuisia. Holbrookin kivettynyt metsä julistettiin vuonna 1962 kansallispuistoksi. Kivettynyttä puuta esiintyy myös Egyptissä, Namibiassa, Nevadassa ja Argentiinassa. Kivettynyttä puuta käytetään taide-esineisiin, koristeiksi ja koruiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Schumann, Walter: Jalokivet ja korukivet, Otava (1996). ISBN 951-1-10837-9.

2. Dud´a, Rudolf & Rejl, Luboš: Jalokivien maailma, WSOY (1998). ISBN 951-0-22706-4.


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kivettynyt puu.