Kivennuoliaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kivennuoliaiset
Kivennuoliainen (Barbatula barbatula)
Kivennuoliainen (Barbatula barbatula)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Heimo: Kivennuoliaiset
Nemacheilidae
Swainson, 1839
Katso myös

  Kivennuoliaiset Wikispeciesissä
  Kivennuoliaiset Commonsissa

Kivennuoliaiset (Nemacheilidae) on karppikaloihin kuuluva kalaheimo. Ne ovat lähinnä virtaavien vesien pohjakaloja. Levinneisyysalue on Euraasiassa, yhdellä suvulla Afrikassa. Suomen kaloista tätä heimoa edustaa kivennuoliainen (Barbatula barbatula).

Monimuotoisuus ja systematiikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivennuoliaisten heimoon kuuluu noin 340 lajia. Suurin osa lajeista on pienikokoisia, kapeita, poikkeleikkaukseltaan pyöreitä tai vähän päältä litistyneitä. Suu on pään alapuolella, kuonossa on kolme viiksiparia, kaksi ylä- ja yksi alaleuassa. Joillakin lajeilla on suomut, toisilla ei. Joillakin lajeilla voi myös olla rasvaevä. Useimmat lajit ovat alle 10 sentin mittaisia.

Nykyinen kivennuoliaisten heimo Nemacheilidae katsottiin viime aikoihin saakka laajemman Balitoridae-heimon alaheimoksi, ja varhemmin kaikki nämä nuoliaiset kuuluivat Cobitidae-heimoon (nyk. piikkinuoliaiset).[1]

  1. Kottelat, M. (2012): Conspectus cobitidum: an inventory of the loaches of the world (Teleostei: Cypriniformes: Cobitoidei). (Arkistoitu – Internet Archive) The Raffles Bulletin of Zoology, Suppl. No. 26: 1-199.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.