Kitkarengas

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kitkarengas on autoissa käytettävä talvirengastyyppi. Nimitys on puhekielessä yleisimmin käytetty, vaikka virallisesti kyseessä on M+S (Mud+Snow) -tyyppiset renkaat. Tarkasti ottaen tulisi puhua nastattomista talvirenkaista. Renkaan toiminta perustuu lamelleihin, jotka pureutuvat tiehen kiihdyttäessä ja jarruttaessa, sekä pehmeään kumiseokseen. Kitkarenkaat eivät kuitenkaan sovellu hyvin ympärivuotiseen käyttöön nastattomuudestaan huolimatta.[1]

Kitkarengasta ei ole suunniteltu lämpimiin olosuhteisiin, ja sen pito- ja kulumisominaisuudet ovat kesällä huonot, erityisesti kuluneilla kitkarenkailla kesällä ajettaessa tulee ottaa huomioon poikkeuksellisen huono pito sadekeleillä. Kitkarenkaan etuna voidaan tosin pitää, että ne voidaan vaihtaa autoon syksyllä jo hyvissä ajoin säiden viiletessä, ja niillä voidaan ajaa miellyttävästi myös keväällä pitempään lumien jo sulettua kuin nastarenkailla.

Useissa Euroopan maissa nastarenkaiden käyttö ei ole luvallista, jolloin kaikki talvirenkaat ovat silloin käytännössä kitkarenkaita.[1] Useasti Keski-Eurooppaan suunnitellut kitkarengasmallit eivät sovellu kuitenkaan pohjoisiin olosuhteisiin kuin välttävästi. Pohjoisissa maissa kuten Suomessa myytävät ja kehitellyt mallit eroavat näistä lähinnä runsaampien lamellointiensa, pehmeämpien runkojensa, ja kumiseoksiensa osalta.

Kitkarenkaat poikkeavat yleisesti ominaisuuksiltaan ja käytökseltään jonkin verran nastarenkaista, mutta laadukkaitten nastattomien renkaiden pito-ominaisuudet ovat hyvin lähellä nastarengasta. Pitokyky jäällä tai jäisillä pinnoilla on kuitenkin heikompi. Vastaavasti kitkarengas tarjoaa suurempaa mukavuutta, hiljaisuutta ja parempia ajo-ominaisuuksia varsinkin paljailla kestopinnoilla.

Uusissa kitkarenkaissa on urasyvyys noin 9 mm, noin 6 mm urilla renkaat ovat vielä hyväkuntoiset mutta alle 5 mm urasyvyys on jo riski. Suomessa laki edellyttää talvirenkaille vähintään 3 mm urasyvyyttä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kitkarenkaat yleisesti Nokianrenkaat.fi. Viitattu 12.11.2010.
  2. Auto talvikuntoon Tiehallinto.fi. Viitattu 12.11.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]