Nasta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Nasta” ohjaa tänne. Nasta on myös urheiluseura
Litteäpäisiä nastoja

Nasta on joko kiinnitekappale tai liukueste esimerkiksi auton talvirenkaissa. Myös mikropiirien pinnejä kutsutaan joskus nastoiksi.

Kiinnityskäyttöön tarkoitettu nasta on valmistettu useimmiten teräksestä. Nastassa on lyhyt piikki, jonka kärki on terävä. Suomalaissa painonastoissa on yleensä litteä pää, josta nastan voi painaa paikalleen peukalolla. Amerikkalaistyyppisissä nastoissa on muovinen pää, josta saa käsillä otteen. Nastoilla voidaan kiinnittää esimerkiksi lappuja tai julisteita pehmeäpintaiselle seinälle tai ilmoitustaululle.

Nastoja polkupyörän nastarenkaassa.

Erityisissä nastarenkaissa on nastoja renkaan kehällä yleensä useammassa rivissä rinnakkain. Nastarenkaat ovat nykytietämyksen mukaan tehokkain keino estää auton tahaton liukuminen jäisellä pinnalla. Nastarenkaiden käyttö aiheuttaa tiestössä kulumista ja tiestä sekä nastoista itsestään muodostuvia hiukkasia. Nämä haittatekijät on yleensä katsottu pienemmäksi kuin vahingot onnettomuuksista, joita todennäköisesti koituisi ilman nastoja ajettaessa. Teiden kuluminen nastojen vaikutuksesta on nykyään huomattavasti vähäisempää kuin 1980-luvulla, tämä johtuu nastojen painon rajoittamisesta enintään 1,1 grammaan aiemman 1,8 sijasta. Lisäksi nastojen määrää renkaassa on vähennetty, samoin kuin niiden kokoa pienennetty.[1]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]