Kirliankuvaus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmiskädestä otettu kirliankuva.

Kirliankuvaus on valokuvausmenetelmä, jolla kuvattavat kohteet saadaan näkymään erilaisina hehkuvina kuvioina. Menetelmä on nimetty neuvostoliittolaisen Semjon Kirlianin mukaan, joka vuonna 1939 keksi sattumalta, että valokuvauslevylle asetettu kohde jättää erikoisen jäljen, kun se altistetaan voimakkaalle sähkökentälle. Kirlianin keksinnöstä kehitettyjä kuvausmenetelmiä ei tule sekoittaa viime vuosina yleistyneeseen ns. aurakuvaukseen.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirlian väitti, että syntyvät kuvat elävistä objekteista olivat todiste elämänvoiman tai auran olemassaolosta. Tähän viittasi eritoten se, että leikattaessa palanen pois vaikkapa kasvin lehdestä, heti tämän jälkeen otetuissa kuvissa se näkyi edelleen kokonaisena.

Drexelin yliopiston tutkijat väittävät, että he eivät ole kyenneet toistamaan kyseistä ilmiötä silloin, kun kuvauksessa käytetty lasilevy on välillä vaihdettu. Tästä he ovat päätelleet, että haamukuvien synty johtuu mikroskooppisesta syöpymisestä, joka jättää kokonaisen lehden ääriviivat lasin pintaan. Heidän mukaansa myös pinnan kosteus ja paine saavat aikaan vaihtelua kuvien koossa, värissä ja muodossa. Myös elottomilla kohteilla, kuten kolikoilla on voitu havaita kirliankuvissa 'aura'.

Selityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin oletetaan että kuvat syntyvät korkeajännitteisten koronapurkausten seurauksena. Samantyyppisiä purkauksia voidaan nähdä muun muassa Van de Graaffin generaattorissa ja teslakäämissä. Pimennetyssä huoneessa purkaus näkyy vaimeana hehkuna, mutta korkeasta jännitteestä johtuen filmi valottuu eri tavalla kuin normaalisti. Värifilmin eri kerrokset reagoivat eri tavoilla, ja aiheuttavat vaihtelevia värejä riippuen virran voimakkuudesta. Kuitenkin Kirliankuvaukseen liittyy myös selittämättömiä ilmiöitä. Muun muassa Kuopion yliopistossa tehdyissä kokeissa on tietoisesti keskittymällä saatu toistuvasti näkymään sormenpäästä otetuissa kuvissa punainen varjostuma.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirliankuvaus Kuopion yliopisto. Viitattu 8.2.2008.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]