Kirjekyyhky Silosiipi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarinan englanninkielisen julkaisun ensimmäinen sivu.

Kirjekyyhky Silosiipi (Rocket Wing Saves the Day) on Carl Barksin kirjoittama ja piirtämä Aku Ankka -tarina, joka julkaistiin ensimmäisen kerran Walt Disney’s Comics and Stories 139 -lehdessä vuonna 1952. Suomessa se julkaistiin alun perin Aku Ankka -lehden vuoden 1953 ensimmäisessä numerossa. Monien muiden Barksin tarinoiden tapaan Silosiipikin on kymmensivuinen. Tarinan on suomentanut Sirkka Ruotsalainen Aku Ankan parhaat -albumisarjan Kun taivaalta satoi rahaa -albumissa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa siitä, kun Aku ja Iines ovat merellä seilaamassa. Aku soittaa kitaraa, ja Iines ikävöi Akun huomista lähtöä "Sillisaarelle". Aku kertoo olevansa poissa vain yhden päivän. Sillä välin Tupu, Hupu ja Lupu ovat kouluttamassa kirjekyyhkyään, Silosiipeä. Seuraavana päivänä Aku varastaa kirjekyyhkyn, ja lähettää sillä romanttisen viestin Iinekselle. Kun lintu on lähtenyt lentoon, ankanpojat ovat sattumalta tekemässä keinotekoisia junan ääniä, jolloin kirjekyyhky laskeutuu heidän luokseen. Pojat huomaavat viestin ja muokkaavat sitä erilaiseksi, ja lähettävät viestin sitten Iinekselle. Aku menee illalla Iineksen luokse, joka heittää häntä vihaisena ruukulla poikien muokkaaman viestin takia, jota Iines luuli Akun kirjoittamaksi. Iines menee sisälle, ja Aku löytää kyseisen viestin maasta. Aku kuulee poikien keskustelun siitä, että veturin - tai muun pillin vihellys vetää kirjekyyhkyä puoleensa. Pojat ovat suunnittelemassa kirjekyyhkyjen nopeuskisaan osallistumista, ja Akulla onkin jo juonet mielessä. Kilpakyyhkyt lähetetään lentoon, ja Aku viheltää pilliä Ankkalinnan kohdalla. Kyyhky laskeutuu Akun syliin. Aku lähettää kyyhkyn sitten matkaan, kun muut kyyhkyt ovat ehtineet edelle. Paljon myöhemmin Silosiipi palaa pettyneiden poikien luokse. Kilpailun pilaaminen oli rangaistus Akulta pojille.

Aku menee lepyttämään Iinestä, ja todistamaan, että hän ei sitä viestiä kirjoittanut. Iines suostuu uskomaan, jos vain Aku myisi tämän hankaluuksia aiheuttaneen linnun. Myöhemmin Aku lähtee Iineksen kanssa taas seilaamaan Sillisaaren luo, mutta usean meripeninkulman päässä rannasta syntyy vesipatsas, joka osuu Akun paattiin ja rikkoo laivan purjeen. Iines menee paniikkiin, ja Aku keksii lähettää Silosiiven viemään hätäviestiä. Satamassa kalasäilyketehtaan ruokapillin vihellys saa Silosiiven laskeutumaan pillin päälle. Pillistä puhaltava vesihöyry saa Akun viestin lentämään taivaan tuuliin. Silosiipi menee poikien luokse, ja pojat huomaavat heti sen jalassa olleen rinkulan, johon viesti oli sidottu. Pojat ymmärtävät, että kyseessä on hätätapaus ja lähtevät kohti sataman tehdasaluetta, ja löytävät tehtaan katolta hätäviestin. Tarina loppuu siihen, kun Silosiipi tulee kirjekyyhkykilpailussa ensimmäisenä maaliin, ja nyt koko Ankkaperhe on taas onnellinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]