Kipland Kinkel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kipland Kinkel
Henkilötiedot
Syntynyt30. elokuuta 1982 (ikä 38)
Springfield, Oregon
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvallat
Muut tiedot
Uhrit 4
Rangaistus 111 vuotta vankeutta

Kipland ”Kip” Phillip Kinkel (s. 30. elokuuta 1982) on yhdysvaltalainen murhaaja.

Masennuksesta kärsinyt 15-vuotias Kinkel surmasi kotonaan Oregonissa Ruger puoliautomaattipistoolilla vanhempansa, Faith Kinkelin ja Bill Kinkelin 20. toukokuuta 1998.

Seuraavana päivänä aamulla Kinkel lähti aseistautuneena Thurston High Schooliin, josta hänet oli erotettu edellisenä päivänä ampuma-aseen hallussapidon vuoksi ja aloitti ammuskelun. Kaksi oppilasta, 16-vuotias Ben Walker ja 17-vuotias Mikael Nicholauson, saivat surmansa ja 35 muuta henkilöä haavoittui.

Kesken ammuskelun Kinkelin aseesta loppuivat panokset. Lataamisen aikana eräs haavoittunut oppilas taklasi hänet. Useat oppilaat saapuivat tämän jälkeen pitämään Kinkelistä kiinni ennen poliisien saapumista.

Poliisiasemalla Kinkel tempaisi taskustaan veitsen ja huusi poliisille: ”Ammu minut, tapa minut!” Poliisi suihkutti Kinkelin päälle pippurisuihketta. Kinkel sanoi myöhemmin, että hän oli toivonut poliisin ampuvan hänet.

Kinkel kertoi motiiviksi vanhempiensa murhaan halun suojella heitä häpeältä, jonka aiheuttaisi tulevalla kouluammuskelulla.

Oikeudenkäynnissä Kinkelin asianajaja vetosi tämän mielenterveystaustaan ja toivoi, että Kinkel selviäisi 30–40 vuoden vankeusrangaistuksella. Kinkelin katsottiin kuitenkin toimineen täydessä ymmärryksessä, ja hänet tuomittiin 111 vuoden vankeusrangaistukseen marraskuussa 1999. Hänellä ei ole mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen vapauteen vaan tuomio on istuttava kokonaan.[1]

Kinkel anoi kesäkuussa 2007 uutta oikeudenkäyntiä syyntakeettomuuteen vedoten. Kaksi psykiatria on todistanut, että Kinkelillä oli tapahtumahetkellä merkkejä paranoidisesta skitsofreniasta.[2] Elokuussa 2007 Marionin osavaltion oikeus epäsi pyynnön uudesta oikeudenkäynnistä.[3]

Kipland Kinkel istuu tuomiotaan Oregon State Correctional Institutionissa, Salemissa, Oregonissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Howe Verhovek, Sam: Teenager To Spend Life in Prison For Shootings The New York Times. 11.11.1999. Viitattu 21.4.2008. (englanniksi)
  2. McCall, William: Doctors: Kinkel hid schizophrenia Katu.com. 19.6.2007. Viitattu 21.4.2008. (englanniksi)
  3. Judge denies Kip Kinkel's request for a new trial Katu.com. 7.8.2007. Viitattu 21.4.2008. (englanniksi)