Kilpailuohjelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tv-ohjelmatyypistä. Kilpailuohjelmaksi voidaan kutsua myös kilpailutuksen tai suunnittelukilpailun sääntöjä, kilpailutapahtuman aikataulua tai yksittäisen kilpailijan suoritussarjaa.

Kilpailuohjelma (engl. game show) on radion tai television ohjelmatyyppi, jossa osallistujat kilpailevat keskenään tietyin säännöin voitosta ja palkinnosta, yksilöinä tai joukkueina.[1] Perinteisimpiä kilpailuohjelmia ovat radiosta alkaneet ja televisioon laajentuneet tietokilpailut tai muut sanalliset visailuohjelmat (engl. quiz show),[2] jotka Suomessa ja muissa Pohjoismaissa sopivat entisaikoina hyvin yhteen julkisen palvelun yleisradiotoiminnan sivistystavoitteiden kanssa[3]. Mainosrahoitteisten sähköisten viestinten myötä on etenkin televisiossa viime vuosikymmeninä syntynyt suuri määrä toiminnallisempia ja televisionomaisempia kilpailuformaatteja. Ne voivat ulottua seuraleikkien kaltaisista hyvän mielen kilpailuista (esim. Speden spelit tai Elämäni biisi) tositelevision suosimiin näennäisen vakaviin kilpailuihin, joissa osallistujien välistä draamaa ja konfliktia pyritään korostamaan käsikirjoituksen, musiikin ja leikkausrytmin keinoin.

Television kilpailuohjelmien säännöt ja osallistujilta vaadittavat tehtävät voivat etenkin tosi-tv-genressä olla hyvinkin erikoisia, joko hyvin koomisia tai toisaalta jännitystä, pelkoa ja jopa inhoa herättäviä (esim. Pelkokerroin). Niin sanotuissa selviytymisohjelmissa (esim. Selviytyjät) draamaa lisää kilpailijoiden sulkeminen esimerkiksi autiolle saarelle. Tosi-tv-tyylisen kilpailuohjelman aiheeksi soveltuu dramatisoituna myös houkuttelevaan parisuhteeseen tai tavoiteltuun ammattiin, kuten poplaulajaksi, vaatesuunnittelijaksi, malliksi tai gourmet-kokiksi pyrkiminen. Toisaalta myös perinteiset tietokilpailut ovat pysyneet suosiossa uudenlaisin dramaturgisin keinoin höystettyinä, esimerkkinä suurta palkintosummaa lupaileva Haluatko miljonääriksi?.[4]

Nykyajan kilpailuohjelmiin liittyy usein vuorovaikutteisuus: katsojilla on mahdollisuus antaa palautetta kilpailijoiden suorituksista ja esimerkiksi äänestää verkossa pudotuskilpailun seuraavasta putoajasta.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 'game show', Merriam-Webster.com. Viitattu 5.12.2022.
  2. 'quiz show', Britannica.com. Viitattu 5.12.2022.
  3. Wiio, Juhani: ”Television sivistysroolin muutos läpi vuosikymmenten”, Television viisi vuosikymmentä, s. 412. Toim. Juhani Wiio. SKS, 2007. ISBN 978-951-746-939-5.
  4. Hautakangas, Mikko: ”Vertaismelodraamaa taviksista taviksille. Katsaus suomalaisen todellisuustelevision historiaan”, Television viisi vuosikymmentä, s. 384, 395, 396. Toim. Juhani Wiio. SKS, 2007. ISBN 978-951-746-939-5.
  5. Kortti, Jukka: ”Peyton Placesta Big Brotheriin. Kaupallinen televisio yhteisissä tv-muistoissa”, Television viisi vuosikymmentä, s. 574. Toim. Juhani Wiio. SKS, 2007. ISBN 978-951-746-939-5.