Kilpa-aerobic

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kilpa-aerobic on laji, jossa suoritetaan musiikin tahdissa korkealla intensiteetillä jatkuvia vaativuudeltaan eroavia liikesarjoja, jotka ovat peräisin perinteisestä aerobic-liikunnasta. Ohjelman tulee osoittaa jatkuvaa liikettä, notkeutta, voimaa ja kahdeksan perusaskeleen käyttöä sekä täydellisesti suoritettuja vaikeusliikkeitä.

Kilpa-aerobicissa tarvitaan voimaa, notkeutta, kestävyyttä, taitoa, rytmitajua ja positiivista energiaa, joka välittyy esiintyjältä yleisölle. Kilpa-aerobic-harrastus on helpointa aloittaa Aerosport-sarjasta.

Kilpa-aerobic on kilpaurheilun ja "show'n" yhdistävä urheilulaji. Kilpailuissa pärjätäkseen urheilijan tulee hallita lajitekniikan lisäksi yleisön viihdyttäminen. Kilpa-aerobic täyttää myös taito-teholajien ja keskipitkien nopeuskestävyyslajien kriteerit. Fyysisen suorituskyvyn alueella urheilijalta vaaditaan voimaa ja liikkuvuutta, nopeutta ja anaerobista kestävyyttä sekä taitoa. Psyykkisellä puolella on oltava rohkeutta esiintyä, pitkäjännitteisyyttä määrätietoiseen harjoitteluun ja luovuutta.

Kilpailujärjestelmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailujärjestelmä jakautuu kahteen painopistealueeseen: harrastajiin ja kilpailijoihin. Uudet kilpailijat pääsevät harrastajapuolen kautta mukaan toimintaan, jolloin säännöt ovat helpommat ja väljemmät kuin kilpasarjoissa. Lajissa kilpaillaan naisten ja miesten yksilösarjoissa, parisarjassa sekä kolmen hengen joukkuesarjassa, eli triossa. Uusi suosittu sarja on ryhmäaerobic, jossa kilpaillaan 5 - 8 hengen ryhmissä omilla säännöillään.

Sarjat eivät perustu ikään, vaan taitotasoon. Eri ikäluokat kilpailevat kuitenkin erikseen. Kilpailijat jakautuvat taitotasonsa mukaisesti kuuteen eri luokkaan, joista ensimmäinen luokka on alle 12-vuotiaat aloittelijat. Toinen luokka on AeroSport-luokka, jossa tehdään yksittäisiä liikesarjoja tuomareiden edessä. Kolmannessa luokassa nämä erilliset sarjat yhdistetään ja niistä tehdään ohjelma. Neljännessä luokassa saa tehdä jo koko ohjelman itse. Kuudes luokka on korkein ja siinä kilpaillaan kansainvälisillä säännöillä. Luokasta toiseen nousu voi tapahtua kun kilpailija saa tietyn määrän pisteitä jokaisesta arviointikohdasta eli taiteellisuudesta, tekniikasta sekä vaikeusosista. Kuudetta luokkaa voivat nousta vain yli 18-vuotiaat.

Vuonna 1968 Yhdysvaltojen ilmavoimien kirurgi Kenneth H. Cooper (1931–) julkaisi tutkimustensa päätteeksi mullistavan aerobisen liikunnan harjoituskirjan jonka avulla ilmavoimien käyttämät liikuntaharjoitteet tulivat kaikkien ulottuville. Pian tanssinopettajat yhdistivät Cooperin luomaan harjoitusohjelmaan erilaisia musiikkeja luoden aerobisen tanssin. Aerobicissa kilpailtiin ensimmäisen kerran 1980-luvulla Yhdysvalloissa.

Kilpa-aerobic on saanut vaikutteita myös mm. capoeirasta sekä voimistelusta.

 

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.