Kiirastuli (runokokoelma)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiirastuli
Vuonna 1942 ilmestyneen 3. painoksen kansi.
Vuonna 1942 ilmestyneen 3. painoksen kansi.
Kirjailija Yrjö Jylhä
Kieli suomi
Genre Runous
Kustantaja Otava
Julkaistu 1941
Sivumäärä 124
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kiirastuli on runoilija Yrjö Jylhän tunnetuin runokokoelma. Se julkaistiin välirauhan aikana vuonna 1941. Runot käsittelevät inhimillisyyttä sodan kauheuksien keskellä, sotaa edeltävää ja sodanjälkeistä aikaa.[1] Jylhä oli mukana talvisodassa komppanianpäällikkönä Taipaleen lohkolla, ja runoilijan omat kokemukset näkyvät runoissa[2]. Vuonna 1951 julkaistiin lyhennetty ja Erkki Tantun kuvittama painos[3].

  • Yrjö Jylhä: Kiirastuli: runoja rauhan ja sodan ajoilta. Otava, 1941.
  • Yrjö Jylhä: Kiirastuli. Kuvittajana Erkki Tanttu. Otava, 1951.

Kokoelman tunnettuja runoja ovat muun muassa jouluruno Pyhä yö, joka on alluusio jouluevankeliumista. Kirvesmies Joosepille ja tämän vaimolle Marjatalle syntyy jouluna poikalapsi, ja Jooseppi muiden sotilaiden kanssa rintamalla hiljentyy joulua viettämään:

»Ja Suomen korpien yllä hohti / nyt tähti suurempi muita, / ja me kaikki käännyimme sitä kohti, / ja meidät kaikki se kotiin johti, / se tähti suurempi muita.»

Paljon lainattu runo on Kaivo, jossa haavoittunut sotilas vaikeroi ja pyytää vettä. Toveri lähtee luotisateeseen kaivoa kohti, mutta kuolee matkalla. Runon lopuksi haavoittuneen sanat toistuvat vielä kerran:

»Haavoissaan vain joku hiljaa huokaa: / veljet, vesitilkka tuokaa –»

Inhimillisyyttä käsittelevä Kohtaus metsässä kertoo toisiaan tähtäävien vihollissotilaiden kohtaamisesta metsässä.

» On hällä oikeus tappaa, ja sulla – / mut mistä saitte sen oikeuden? / Ei voi hän vieraaksi majaas tulla: / hän on vihollinen.»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jylhä, Yrjö: Kiirastuli. Kuvat piirtänyt Erkki Tanttu. 2. painos kuvitetusta laitoksesta 1951. - 1. painos 1941. - 7. painos 2007. Helsingissä: Otava, 1982. ISBN 951-1-07006-1.