Kiipeilypuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kissanpentuja kiipeilypuussa

Kiipeilypuu on kesykissoille tarjottava elinympäristöä laajentava virike. Sen muita nimiä ovat esimerkiksi raapimis- tai raapimapuu[1], joskus voidaan käyttää myös termiä (kissan) kiipeilyteline.

Kiipeilypuun ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi raapimiseen ja kiipeilyyn soveltuvat karkeat tolpat, erilaiset piilopaikat ja mökit, lepo- ja tähystelytasot ja -riippumatot sekä erilaiset lelut, kuten narun päässä roikkuvat karvapallot tai tupsut. Hyvä kissan kiipeilypuu tukee kissan luontaista käytöstä tarjoamalla sille monipuolisesti tekemistä.

Kiipeilypuun voi ostaa kaupasta tai rakentaa itse moninaisista, kissoille turvallisista materiaaleista.

Kissan kiipeilypuita voi käyttää virikkeenä myös esimerkiksi rotilla[2] ja freteillä[3]. Myös papukaijoille ja muille lemmikkilinnuille tarkoitetun sisustusesineen nimi on kiipeilypuu[4].

Hyvän kiipeilypuun ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Erilaiset raapimapinnat, kuten karkeat sisalnarua sisältävät tolpat tarjoavat kissalle luontaisen ja sallitun tavan teroitella kynsiään. On kannattavaa ottaa huomioon, että monessa pienikokoisessa, kaupallisessa kiipeilypuussa pystysuorat tolpat ovat liian matalia kunnolliseen käyttöön, sillä kissa haluaa kurottautua ylös jopa koko pituudeltaan raapiessaan.
  • Korkea kiipeilypuu tarjoaa kissalle mahdollisuuden vetäytyä katon rajaan omaan rauhaansa, huoneen toimia hiljaa seurailemaan.
  • Majamaiset piilopaikat tarjoavat suojaa varsinkin aremmille tai omaa rauhaa kaipaaville yksilöille.
  • Laadukas kiipeilypuu on turvallinen ja riittävän tukeva, jotta se ei kaadu tai luhistu kissan sitä käyttäessä, edes vaikka leikit ovat vauhdikkaat. Kissan paino ja kissojen määrä on huomioitava kiipeilypuuta valitessa.
  • Laadukas kiipeilypuu on tehty riittävän kestävistä materiaaleista, jotta se kestää kissan käytössä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kissan kiipeilypuut ja raapimispuut - Kotiovelle jopa veloituksetta! www.mustijamirri.fi. Viitattu 11.12.2023.
  2. ”How to turn a cat tree into a RAT tree”. fi-FI
  3. Rajkumar Ravichandran: Cat Tree For Ferrets : Should I Get My Ferrets A Cat Tree? 5 Clear Facts learnaboutpet.com. 14.7.2023. Viitattu 11.12.2023. (englanniksi)
  4. Linnunomistajan perustarvikkeet - Lemmikkilinnut Kaijuli ry www.kaijuli.fi. Viitattu 11.12.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]